Sotpunkt

Fotograf/bild: Premium Gallery

Sotpunkt

(sotpunkt (rökpunkt) =temperatur som fettet bränns vid och får en frän lukt och smak)

Engelsk översättning smoke point (soot point) = temperature at which the fat is burnt and gives a burnt smell and taste

Fransk översättning point de fumée = température à laquelle la graisse est brûlée et donne une odeur et un goût brûlés

Italiensk översättning punto di fumo = temperatura alla quale il grasso viene bruciato e dona odore e sapore bruciati

Tysk översättning Rauchpunkt = Temperatur, bei Fett verbrannt wird und einen verbrannten Geruch und Geschmack ergibt

Spansk översättning punto de humo = temperatura a la que se quema la grasa y da un olor y sabor a quemado

Sotpunkt (rökpunkt) är ett mått på matfetts värmetålighet, det vill säga vid vilken temperatur som fettet bränns vid och får en frän lukt och smak. Ju renare fettet är desto högre värmetålighet (sotpunkt).

Raffinerade oljor (= renade, läs mer > Raffinera) har alltid en högre sotpunkt än de som är oraffinerade (kallpressade). Det är de små icke-fettpartiklarna som bränns, till exempel i smör som bryns. I skirat smör och ghee har dessa partiklar avlägsnats och smöret kan då hettas upp högre (läs mer > Om smörsåser). Se också respektive olja.

Smak: Generellt har kallpressad olja mer smak än raffinerad olja. Sådan olja används lämpligen till smaksättning av mat till exempel sallader. Raffinerad olja har neutral smak och högre värmetålighet. Sådan olja passar därför bäst till stekning och som frityrolja.

Ungefärlig sotpunkt för olika saluförda fetter:

  • Smör saltad 150°C (fräser vid 145°C). Osaltad 177°C.
    Klarat/skirat smör och ghee 250°C
  • Späck 180-190°C
  • Matolja kallpressad oraffinerad 105-160°C
  • Matolja raffinerad vanligen runt 235°C (220-275°C)
  • Avokadoolja raffinerad 271°C
  • Bommullsfröolja raffinerad 220-230°C
  • Druvkärneolja 216°C
  • Hasselnötsolja 221°C
  • Jordnötsolja kallpressad 160°C, raffinerad 232°C
  • Kokosolja kallpressad 177°C, raffinerad 204°C
  • Linfröolja kallpressad 107°C
  • Majsolja kallpressad 160-180°C, raffinerad 220-232°C
  • Mandelolja 216°C
  • Olivolja: Extra virgin 160°C (207°C), Virgin 210-220°C. Raffinerad 200-245°C.
  • Palm(kärn)olja extraherad 235°C
  • Rapsolja kallpressad 107°C, semiraffinerad 177°C, raffinerad 210°C
  • Sesamolja kallpressad 177°C, semiraffinerad 232°C, raffinerad 210°C
  • Ris(korns)olja raffinerad 254°C
  • Soja(bön)olja kallpressad 160°C, raffinerad 232°C
  • Solrosolja kallpressad 107°C, raffinerad 232°C
  • Tistelolja 107°C, semiraffinerad 160°C
  • Valnötsolja 160°C, semiraffinerad 204°C

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Raffinera

Om matfett

Om smält smör, smörsåser ¤

Om matoljor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj