ossobuco
ossobuco
ossobuchi, ossobuco in bianco, osso buco alla milanese
Ossobuco
ossobuco
Osso buco (it. "ben med hål", även ossobuchi) är en klassisk italiensk maträtt från Lombardiet av skivad kalvlägg (3 cm) med ben och märg (se film, klicka på GallioZafferani under bilden). Serveras med risotto, polenta eller pasta. Originalet (ossobuco in bianco) var en populär rätt i Milano som bräserades i vitt vin smaksatt med kanel och garnerad med gremolata (läs mer > Persilja). Dagens Ossobuco alla milanese (som i Milano) innebär att köttet serveras med saffransrisotto (läs mer > Så lagas ris). Numera brukar grytan även inkludera tomater, morötter, selleri och lök. Det finns många varianter som kallas osso buco, även av annat kött som inte innehåller märg, vilket är särskilt utmärkande för rätten.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Så tillagas ris
Persilja