Om osso buco

Om osso buco

Engelsk översättning ossobuco

Fransk översättning ossobuco

Italiensk översättning ossobuchi, ossobuco in bianco, osso buco alla milanese

Tysk översättning Ossobuco

Spansk översättning ossobuco

Osso buco (it. "ben med hål", även ossobuchi) är en klassisk italiensk maträtt från Lombardiet av skivad kalvlägg (3 cm) med ben och märg (se film, klicka på GallioZafferani under bilden). Serveras med risotto, polenta eller pasta. Originalet (ossobuco in bianco) var en populär rätt i Milano som bräserades i vitt vin smaksatt med  kanel och garnerad med gremolata (läs mer > Persilja). Dagens Ossobuco alla milanese (som i Milano) innebär att köttet serveras med saffrans­risotto (läs mer > Så lagas ris). Numera brukar grytan även inkludera tomater, morötter, selleri och lök. Det finns många varianter som kallas osso buco, även av annat kött som inte innehåller märg, vilket är särskilt utmärkande för rätten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01