Paul Bocuse (1926-2018) tillhör en släkt som alltsedan 1765 drivit restaurang intill floden Saône i Collonges-au-Mont-d´Or norr om Lyon i sydöstra Frankrike. Familjens smeknamn var "les primat des gueules" (munnarnas primat, primas = en av de främste). Paul börjar som lärling hos mästerkocken Fernand Point (se dito), som han tillägnar sin första bok. Därefter några år i Paris och från 1942 arbetade han i Lyon, för att 1959 ta över sin fars, vid denna tid konkursfärdiga restaurang som han omvandlade till gastronomins Mecca enligt Laurousse Gastronomique.
Restaurangen får sin första stjärna i Guide Michelin redan 1961, ett år senare sin andra stjärna och 1965 kom den tredje som restaurangen sedan dess behållit. Därmed är det den krog som längst innehaft tre Guidestjärnor. Se > Auberge du Pont de Collonges. Bocuse startade även en brasserikedja i Lyon benämna Le Nord, l´Est, Le Sud och l´Ouest, som var och en specialiserad på olika delar av det franska köket. I Japan finns Paul Bocuse i Tokio och Kanazawa. Hans son driver en fransk restaurang i den franska paviljongen i Disney World Epcot, Florida USA. 2018 dog Bocuse dog 92 år gammal. Fram till dess kunde man träffa honom nästan dagligen i restaurangen.
Det franska kökets giganter i modern tid är Carême runt sekelskiftet 1800, Escoffier runt sekelskiftet 1900 och Bocuse runt sekelskiftet 2000. Bocuse är liksom sina företrädare förnyare av det franska köket där han låter smakerna förfinas och högkvalitativa råvaror utnyttjas maximalt utan överdrifter. Han är inte bara en utmärkt kock utan också en excellent marknadsförare och god ambassadör för fransk kokkonst runtom i världen. Han har publicerat ett stort antal kok- och matböcker översatta till många språk. En av hans mest uppmärksammade rätter är den tryffelsoppa (soupe aux truffes) som han skapar till en presidetmiddag på Elyséepalatset år 1975. Sedan dess kan man äta denna soppa på hans Auberge du Pont de Collonges benämnd Soupe V.G.E. (= Valéry Giscard d´Estaign, dvs Frankrikes president 1974-1981). Bocuse har erhållit alla prestigefyllda utmärkelser en kock kan få inklusive Commandeur de la Légion d´honneur (Hederslegionen vilket är franska statens främsta utmärkelse).
Utbildning: Bocuse har spridit sin lära runt om i världen med kurser och föredrag bland annat i Japan. Han startade Institut Paul Bocuse för utbildning av kockar och hotellpersonal, som samarbetar med ett dussintal universitet i Sydafrika, USA, Peru, Brasilien, Kanada, Japan, Guatemala, Taiwan, Grekland, Singapore, Kina och Finland (läs mer, se länk nedan > Institute Paul Bocuse). Otaliga äro de som gått i hans skola och som senare startat egna stjärnkrogar runt om i världen. Så också många svenska mästare.
"Kock-VM": Bocuse är grundaren av den mycket prestigefyllda kocktävling Bocuse d´Or, populärt kallat Kock-VM som arrangeras varje år med deltagare från många länder. De senaste 10 omgångarna (1997-2015) har Skandinavien inklusive Island tagit 60% av medaljerna, 6 guld, 6 silver och 5 brons.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Restaurangen får sin första stjärna i Guide Michelin redan 1961, ett år senare sin andra stjärna och 1965 kom den tredje som restaurangen sedan dess behållit. Därmed är det den krog som längst innehaft tre Guidestjärnor. Se > Auberge du Pont de Collonges. Bocuse startade även en brasserikedja i Lyon benämna Le Nord, l´Est, Le Sud och l´Ouest, som var och en specialiserad på olika delar av det franska köket. I Japan finns Paul Bocuse i Tokio och Kanazawa. Hans son driver en fransk restaurang i den franska paviljongen i Disney World Epcot, Florida USA. 2018 dog Bocuse dog 92 år gammal. Fram till dess kunde man träffa honom nästan dagligen i restaurangen.
Det franska kökets giganter i modern tid är Carême runt sekelskiftet 1800, Escoffier runt sekelskiftet 1900 och Bocuse runt sekelskiftet 2000. Bocuse är liksom sina företrädare förnyare av det franska köket där han låter smakerna förfinas och högkvalitativa råvaror utnyttjas maximalt utan överdrifter. Han är inte bara en utmärkt kock utan också en excellent marknadsförare och god ambassadör för fransk kokkonst runtom i världen. Han har publicerat ett stort antal kok- och matböcker översatta till många språk. En av hans mest uppmärksammade rätter är den tryffelsoppa (soupe aux truffes) som han skapar till en presidetmiddag på Elyséepalatset år 1975. Sedan dess kan man äta denna soppa på hans Auberge du Pont de Collonges benämnd Soupe V.G.E. (= Valéry Giscard d´Estaign, dvs Frankrikes president 1974-1981). Bocuse har erhållit alla prestigefyllda utmärkelser en kock kan få inklusive Commandeur de la Légion d´honneur (Hederslegionen vilket är franska statens främsta utmärkelse).
Utbildning: Bocuse har spridit sin lära runt om i världen med kurser och föredrag bland annat i Japan. Han startade Institut Paul Bocuse för utbildning av kockar och hotellpersonal, som samarbetar med ett dussintal universitet i Sydafrika, USA, Peru, Brasilien, Kanada, Japan, Guatemala, Taiwan, Grekland, Singapore, Kina och Finland (läs mer, se länk nedan > Institute Paul Bocuse). Otaliga äro de som gått i hans skola och som senare startat egna stjärnkrogar runt om i världen. Så också många svenska mästare.
"Kock-VM": Bocuse är grundaren av den mycket prestigefyllda kocktävling Bocuse d´Or, populärt kallat Kock-VM som arrangeras varje år med deltagare från många länder. De senaste 10 omgångarna (1997-2015) har Skandinavien inklusive Island tagit 60% av medaljerna, 6 guld, 6 silver och 5 brons.
År | Guld | Silver | Brons |
---|---|---|---|
1987 | Frankrike Jacky Freon | Belgien Michel Addons | Västtyskland Hans Haas |
1989 | Luxemburg Léa Linster | Belgien Pierre Paulus | Singapore William Wai |
1991 | Frankrike Michel Roth | Norge Lars Erik Underthun | Belgien Gert Jan Raven |
1993 | Norge Bent Stiansen | Danmark Jens Peter Kolbeck | Belgien Guy Van Cauteren |
1995 | Frankrike Régis Marcon | Sverige Melker Andersson | Tyskland Patrick Jaros |
1997 | Sverige Mathias Dahlgren | Belgien Roland Debuyst | Norge Odd Ivar Solvold |
1999 | Norge Terje Ness | Frankrike Yannick Alleno | Belgien Ferdy Debecker |
2001 | Frankrike François Adamski | Sverige Henrik Norström | Island Hákon Már Örvarsson |
2003 | Norge Charles Tjessem | Frankrike Frank Putelat | Tyskland Claus Weitbrecht |
2005 | Frankrike Serge Vieira | Norge Tom Victor Gausdal | Danmark Rasmus Kofoed |
2007 | Frankrike Fabrice Desvignes | Danmark Rasmus Kofoed | Schweiz Frank Giovannini |
2009 | Norge Geir Skeie | Sverige Jonas Lundgren | Frankrike Philippe Mille |
2011 | Danmark Rasmus Kofoed | Sverige Tommy Myllymäki | Norge Gunnar Hvarnes |
2013 | Frankrike Thibaut Ruggeri | Danmark Jeppe Foldager | Japan Noriyuki Hamada |
2015 | Norge Örjan Johannessen | USA Philip Tessier | Sverige Tommy Myllymäki |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11