(Bocuse d´Or - "Kock-VM")
Paul Bocuse (1926-2018) tillhör en släkt som alltsedan 1765 drivit restaurang intill floden Saône i Collonges-au-Mont-d´Or norr om Lyon i sydöstra Frankrike. Familjens smeknamn var "les primat des gueules" (munnarnas primat, primas = en av de främste). Paul börjar som lärling hos mästerkocken Fernand Point (se dito), som han tillägnar sin första bok. Därefter några år i Paris och från 1942 arbetade han i Lyon, för att 1959 ta över sin fars, vid denna tid konkursfärdiga restaurang som han omvandlade till gastronomins Mecca enligt Laurousse Gastronomique.År | Guld | Silver | Brons |
---|---|---|---|
1987 | Frankrike Jacky Freon | Belgien Michel Addons | Västtyskland Hans Haas |
1989 | Luxemburg Léa Linster | Belgien Pierre Paulus | Singapore William Wai |
1991 | Frankrike Michel Roth | Norge Lars Erik Underthun | Belgien Gert Jan Raven |
1993 | Norge Bent Stiansen | Danmark Jens Peter Kolbeck | Belgien Guy Van Cauteren |
1995 | Frankrike Régis Marcon | Sverige Melker Andersson | Tyskland Patrick Jaros |
1997 | Sverige Mathias Dahlgren | Belgien Roland Debuyst | Norge Odd Ivar Solvold |
1999 | Norge Terje Ness | Frankrike Yannick Alleno | Belgien Ferdy Debecker |
2001 | Frankrike François Adamski | Sverige Henrik Norström | Island Hákon Már Örvarsson |
2003 | Norge Charles Tjessem | Frankrike Frank Putelat | Tyskland Claus Weitbrecht |
2005 | Frankrike Serge Vieira | Norge Tom Victor Gausdal | Danmark Rasmus Kofoed |
2007 | Frankrike Fabrice Desvignes | Danmark Rasmus Kofoed | Schweiz Frank Giovannini |
2009 | Norge Geir Skeie | Sverige Jonas Lundgren | Frankrike Philippe Mille |
2011 | Danmark Rasmus Kofoed | Sverige Tommy Myllymäki | Norge Gunnar Hvarnes |
2013 | Frankrike Thibaut Ruggeri | Danmark Jeppe Foldager | Japan Noriyuki Hamada |
2015 | Norge Örjan Johannessen | USA Philip Tessier | Sverige Tommy Myllymäki |