servera

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

servera

(servera, servering 1. bordsservering 2. självservering 3. uteservering, serveringsrum)

Latin: servire, servus, servare

Engelsk översättning serve, serving 1. table service, waiter service 2. self service 3. outdoor dining

Fransk översättning servir 1 service de table 2. libre-service 3. service extérieur

Italiensk översättning servire 1 servizio al tavolo 2. servizio sé stesso 3. servizio all´aperto

Tysk översättning servierien, servierung 1. Tisch servierung 2. Selbstbedienung 3. ausen servierung

Spansk översättning servir, servicio 1. servicio a la mesa 2. aotoservicio 3. mesas al aire libre

Servera (fr. servir från lat. servire/servus = slav, tjänare, servare = iakttaga, passa på) innebär att passa upp gäster med mat och dryck. Från medeltiden fram till 1800-talet serverade man vid hov och högre stånd "service ā la francaise" (se dito). Rätterna lades då upp på fat som placerades ut på bordet enligt speciellt mönster och som sedan åts i viss ordning och vanligtvis kall. Under senare delen av 1800-talet övergick man till "service ā la russe" (även kallat ā l´anglaise), enligt förebild från Rysslands sändebud i Paris, furst Kurakin, varvid rätterna serverades en efter en, kalla eller varma, från köket av personal som lät gästerna ta för sig från serveringsfaten. "Servering" kan också vara ett enklare matställe.

  1. Bordsservering (fr. service de table) = gästen serveras sittande till bords mat och dryck av serveringspersonal.
  2. Självservering (fr. self-service) = gästen hämtar sin mat själv från serverings­disk eller serveringsbord (jämför självbetjäning i butik, se dito). Lunchservering är ofta en självservering för att det går snabbare och sänker kostnaderna. Buffé och smörgåsbord är också en slags självservering (läs mer > buffé).
  3. Uteservering (fr. repas en plein air) är en plats där café- eller restaurangmat serveras utomhus.

Serveringsrum är i privata hem namn på ett litet rum mellan köket och matsalen om sådan finns. I restauranger är det ett svalt beredningsutrymme där kalla rätter bereds (fr. garde-manger), läs mer > skänk, kallskänk.

Serveringsbord (fr. buffet) är ett avställningsbord för mat. Läs mer > skänk, kallskänk.

Serveringsvagn (fr. chariot de service) är en vagn på hjul för avställning och transport. Se > Serveringsvagn.

Serveringstillstånd = tillstånd att bedriva restaurang/servering. Med rätt att servera alkoholhaltiga drycker = utskänkningstillstånd. Läs mer > skänk, kallskänk.

Serveringspersonal se  > Serveringspersonal.

Š
Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Självbetjäning

skänk, kallskänk

Serveringsfat, serveringsskålar

Serveringsbestick

Serveringspersonal

ā la franįaise

ā la russe

ā l´anglaise

buffé

Måltidsbegrepp

Bild: Ovanlig fransk uteservering

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj