Raclette (fr. racler = gnida, skrapa) är en maträtt med racletteost (se dito). Ostens värms traditionellt över träkolsglöd, varefter den smälta ostytan skrapas av i omgångar ner på tallriken. Osten och rätten har sin härkomst från kantonen Valais i Schweiz. Som tillbehör hör att äta kokt potatis, syltlök och/eller cornichons. Även charkuterier passar till. Jämför > Ostfondue.
Racletteställning: Det finns en ställning som håller fast osten framför träkolsglöden (se > Racletteost), men också elektriska bordsvarianter som kombinerar en stek- och grillhäll för kött med grillvärme för raclettost. Se > Raclettgrill.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Racletteställning: Det finns en ställning som håller fast osten framför träkolsglöden (se > Racletteost), men också elektriska bordsvarianter som kombinerar en stek- och grillhäll för kött med grillvärme för raclettost. Se > Raclettgrill.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12