Ost kan friteras, som regel dubbelpanerade eller doppad i tjock frityrsmet. Osten smälter och får en ljuvlig krämig konsistens innanför en krispigt skal. En svensk klassiker är friterad panerad camembert serverad med friterad persilja och hjortronsylt.
- Val av ost: All ost kan friteras panerad, åtminstone nästan. Främst handlar det om dessertostar som camembert eller brie och halvmjuka ostar som feta, halloumi, tofu eller mozzarella.
- Portionsberäkning: 60-70 gram av till exempel camembert (1/8-del av hel ost) är en lagom portion serverad som efterrätt.
- Mise en place (allt på plats): Det är extra viktigt att vara väl förberedd innan fritering. Varorna skall vara ansade och tillskurna, samtidigt som de inte får torka ut innan tillagning. Tillbehör förbereds och tillagas. Panering blandas. Utrustning tas fram, servering förbereds, säkerhet och logistik tänks igenom.
- Panering ger ett krispigt, smakrikt och skyddande hölje. Till panering används frityrsmet (läs mer > Om frityrsmet), alternativt dubbelpanering (läs mer > Så panerar man). Paneringen skall vara heltäckande.
- Fritera: Ha hålslev, tång, kastrullock och grytlappar till hands. Häll kall frityrolja i kärlet till halv höjd (max 2/3-delar) i kastrull eller panna. Oljan skall ha nått sin temperatur innan fritering. Fritera i omgångar, inte för mycket i taget. Lägg i varorna försiktigt. Vänd någon gång.
- Temperatur och tid: 170-190°C. Fritera 1-2 minuter tills fin krispig panering.
- Färdigfriterad mat lyfts ur med nätkorg i fritös, med stektång eller hålslev i kastrull. Låt fettet rinna av på galler eller hushållspapper.
Varning: Frityroljan blir het och farlig. Vidta försiktighetsåtgärder. Läs mer > Så friterar man.
SÅ ANVÄNDS FRITERAD OST
Friterad ost används som efterrätt eller som snacks. Friterad persilja passar till, liksom en söt gelé eller sylt.
Vanliga friterade ostar:
- Camembert eller brie dubbelpaneras eller frityrpaneras. Se recept > Friterad camembert.
- Halloumi: Osten skärs i stavar, enkel- eller dubbelpaneras, alternativt doppas i frityrsmet. Stavarna går lätt av, men osten håller ihop även när frityren inte är heltäckande.
- Tofu skärs i stavar eller tärningar. Friteras vanligtvis opanerad någon minut eller så.
- Mozarella är vanligtvis för lös för att friteras. Hittar man fast mozzarella kan osten skäras i stavar, paneras och friteras (se film via länk nedan). Mozzarellineine (små mozzarellabollar) kan friteras om frityrsmeten är tjock och heltäckande. Är det hål i frityren är risken stor att smält ost runner ut i frityrkorgen (se film via länk nedan). Se recept > Friterade mozzarelline, mozzarellakulor.
- Ostbollar av potatismos och dylikt med inblandning av ost. Se recept > Friterade ostbollar.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02