Om curd, lemon curd

Fotograf/bild: Fredriks Fika ¤

Om curd, lemon curd

(lemmon curd = klassisk engelsk ägg- och smörräm)

Engelsk översättning lemon curd = classic lemon egg and buttercream

Fransk översättning lemon curd = crème anglaise classique aux œufs et beurre

Italiensk översättning lemon curd = classica crema inglese alla uovo e burro

Tysk översättning lemon curd = klassische englische Eier- und Buttercreme

Spansk översättning lemon curd = crema clásica inglesa de huevo y mantequilla

Curd är enligt Oxford Dictionary "den fasta massa som bildas när mjölk surnar", eller med andra ord ostmassa (läs mer > Osttillverkning). Lemon curd var ursprungligen citronsurad ostmassa, därav namnet. Numera förvandlad till en kräm.   
        

LEMON CURD


Lemon curd en klassisk engelsk sötsyrlig, fyllig kräm tillredd på ägg, strösocker, citron samt med mer eller mindre mängd smör, numera oftast mer. Ibland används honung i stället för socker. En äggkräm eller smörkräm om man så vill (läs mer > Om smörkräm, remons).

Historia: Begreppet lemon curd dyker upp i början av 1800-talet, men var då citronsyrad ostmassa och inte en kräm. På den tiden fanns också "lemon cheese" (citronost) som användes till tårtor bestående av sådan massa blandad med "rivet socker" enär strösocker inte ännu förekom. Med tiden utvecklades lemon curd med ägg, smör, strösocker och citron till den smörkräm som vi numera är bekant med.

Fruit curd är i England vad vi i Sverige benämner fruktkräm (läs mer > Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott). Lemon curd är en speciellt smörrik variant av fruit curd.  


SÅ ANVÄNDS LEMON CURD

Lemon curd används traditionellt tillsammans med scones till Cream tea (läs mer > Engelsk kokkonst). Används också som smörgåspålägg liknande marmelad, eller som fyllning i tårtor till exempel Lemon curd tart, pajer, mjuka kakor och andra bakverk på samma sätt som andra krämer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer

Osttillverkning

Om smörkrämer, remons

Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott

Engelsk kokkonst }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj