Om pannacotta, blancmanger

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om pannacotta, blancmanger

(pannakotta = italiensk äggkräm)

Engelsk översättning panna cotta = italian custard

Fransk översättning blanc manger

Italiensk översättning panna cotta, biancomangiare

Tysk översättning panna cotta = italienische Eiercreme

Spansk översättning panna cotta = crema pastelera italiano

Pannacotta (it. panna cotta = "kokt grädde") är en välkänd italiensk kräm­efterrätt tillredd av uppkokt grädde, socker och gelatin, som smaksätts på allehanda sätt bland annat vanilj. I Italien gärna serverad med karamellsås modell Crème Caramel. Läs mer > Om krämer, krämefterrätter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Blanc manger (fr. "vit måltid") är fransosens motsvarighet till pannacotta, bestående av mjölk eller grädde, socker och gelatin, ofta smaksatt med mandel och vanilj.


Historia: Panna cotta uppträder i kokböcker först på 1960-talet. Enligt en berättelse skall den ha uppfunnits av en ungersk kvinna i Piemonte i början av 1900-talet. En annan källa uppger att rätten skapats av en kock vid namn Ettore Songia. Att det är en relativt senkommen skapelse beror på att det kommersiella gelatinet först kom i bruk i slutet av 1800-talet. Innan dess fanns liknande krämiga desserter modell vaniljkräm utan gelatin förtjockad med äggvita. 1879 omtalas en rätt benämnd "latte inglese" (engelsk mjölk) gjord på grädde och gelatin. Enligt vissa skulle även ägg ha ingått, vilket överensstämmer med franskans crème Anglaise (engelsk grädde = äggkräm). Region Piemonte listade panna cotta som traditionell dessert 2001. Även detta recept är oklart, men lär vara en vaniljpannacotta smaksatt med marsala eller persikolikör (ibland anges rom), serverad med eller utan karamellsås. Blancmanger med gelatin är sannolikt hämtat från Italien. Historiskt har det funnits rätter av varierande slag benämnda vit måltid (blancmanger) i hela Europa, såväl efterrätter som maträtter.


SÅ TILLAGAS PANNA COTTA, BLANCMANGER

Panna cotta och blancmanger tillreds av vispgrädde, socker och gelatin. Kan smaksättas på allehanda sätt - med vit eller mörk choklad, kakao, saffran, kanel, kardemumma, kaffe, kokos, mandel, vanilj med mera enligt egen smak. Som tillbehör eller garnering vanligen frukt av något slag. Rätten serveras kall. En Piemonte pannacotta tillagas på grädde, mjölk, gelatin och smaksätts med vanilj och till exempel marsala. Smeten gräddas i form med en karamellsås motsvarande crème caramel (se dito recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-07

Läs mer

Om krämer, krämefterrätter

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj