Om viennoiserie
(viennoiseries (fr.) = Wieninspirerat finare bröd med sötma och hög fetthalt, viennoise = wienskt)
viennoiseries (fr.) = finer bread with sweetness and high fat content e.g. croissant and brioche.
viennoiseries = pain plus fin, sucré et riche en matičres grasses, par ex. croissant et brioche.
viennoiseries (fr.) = pane pių fine con dolcezza e alto contenuto di grassi, ad es. croissant e brioche.
viennoiseries (fr.) = feineres Brot mit Süße und hohem Fettgehalt, z.B. Croissant und Brioche.
viennoiseries (fr.) = pan más fino con dulzor y alto contenido de grasa, p. croissant y brioche.
Grupper inom
Franska receptklassiker:
Historia: Begreppet uppstod under första hälften av 1800-talet då en österrikisk officer August Zang och en adelsman Ernest Schwarzer från Wien öppnade ett Bolangerie Viennoise (Wienerbageri) i Paris. De hade stor framgång och deras lyxiga bröd kopierades av många andra och presenterades som "travail viennoise" (Wienskt arbete), senare med suffixet "-eire" syftande på boulang-erie.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09