Om viennoiserie

Om viennoiserie

(viennoiseries (fr.) = Wieninspirerat finare bröd med sötma och hög fetthalt, viennoise = wienskt)

Engelsk översättning viennoiseries (fr.) = finer bread with sweetness and high fat content e.g. croissant and brioche.

Fransk översättning viennoiseries = pain plus fin, sucré et riche en matières grasses, par ex. croissant et brioche.

Italiensk översättning viennoiseries (fr.) = pane più fine con dolcezza e alto contenuto di grassi, ad es. croissant e brioche.

Tysk översättning viennoiseries (fr.) = feineres Brot mit Süße und hohem Fettgehalt, z.B. Croissant und Brioche.

Spansk översättning viennoiseries (fr.) = pan más fino con dulzor y alto contenido de grasa, p. croissant y brioche.

Viennoiseries (fr. från Wien = bakverk från Wien, viennoise = wienskt) är ett franskt samlingsbegrepp för finare, lyxigare fettrikt och sötat jäsdegsbröd, till exempel croissant och brioche (se respektive via länk nedan). Även det bröd vi i Sverige kallar franskbröd" (läs mer > Om franskbröd).  Mängden fett är extra hög, vilket binds i brödet med hjälp av äggula som innehåller lecitin vilket har en emulgerande (bindande) effekt. Läs mer > Lecitin.

Historia: Begreppet uppstod under första hälften av 1800-talet då en österrikisk officer August Zang och en adelsman Ernest Schwarzer från Wien öppnade ett Bolangerie Viennoise (Wienerbageri) i Paris. De hade stor framgång och deras lyxiga bröd kopierades av många andra och presenterades som "travail viennoise" (Wienskt arbete), senare med suffixet "-eire" syftande på boulang-erie.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09