Fotograf/bild: Météo ā la carte
Om cassoulet
(Cassoulet castellnaudary, Cassoulet de Carcassonne, Cassoulet de Toulouse)
= french bean pan with meat from Languedoc
cassoulet
= Padella di fagioli con carne di Languedoc
= französische Bohnenpfanne mit Fleisch aus dem Languedoc
= marmita de judías francesas con carne de Languedoc
Grupper inom
Franska receptklassiker:
Cassoulet är klassisk fransk böngryta med ursprung från Languedoc i Sydfrankrike. Rätten består av kokta vita bönor (ursprungligen bondbönor) och kött av olika slag. Begreppet från franskans casserole (kastrull, läs mer > Kastruller) och tillagas traditionellt i en casolle (lergryta, läs mer > Lergryta). Det finns tre varianter beroende på vilket kött som ingår (se nedan). Prosper Montagné, en välkänd mästerkock och kokboksförfattare född i Carcassonne 1865, kallade dem för "treenigheten" där fadern var Cassoulet de Castellnaudary, sonen Cassoulet de Carcassonne och den helige ande var Cassoulet de Toulouse.
- Cassoulet de Castellnaudary (från Castellnaudary), som är äldst, innehåller fläskkött (kotlett, skinka, lägg, färskt fläsk och korv). Även anka eller gås kan ingå.
- Cassoulet de Carcassonne (från Carcassonne) innehåller lammstekskött och under jaktsäsongen rapphöna.
- Cassoulet de Toulouse (från Toulouse) innehåller färsk fläsk, korv från Toulouse, lammkött, anka eller gås.
Förutom de Castellnaudary blandas köttslagen lite hur som enligt kockarnas egna preferenser. Det finns också cassoulet av torsk. Det avgörande är kokta vita bönor med kött serverad i lergryta. Se filmer via länkar nedan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11
Läs mer
Film: Cassoulet de Castelnaudary
Film: Recette du Cassoulet maison