(Cassoulet castellnaudary, Cassoulet de Carcassonne, Cassoulet de Toulouse)
= french bean pan with meat from Languedoc
cassoulet
= Padella di fagioli con carne di Languedoc
= französische Bohnenpfanne mit Fleisch aus dem Languedoc
= marmita de judías francesas con carne de Languedoc
Cassoulet är klassisk fransk böngryta med ursprung från Languedoc i Sydfrankrike. Rätten består av kokta vita bönor (ursprungligen bondbönor) och kött av olika slag. Begreppet från franskans casserole (kastrull, läs mer > Kastruller) och tillagas traditionellt i en casolle (lergryta, läs mer > Lergryta). Det finns tre varianter beroende på vilket kött som ingår (se nedan). Prosper Montagné, en välkänd mästerkock och kokboksförfattare född i Carcassonne 1865, kallade dem för "treenigheten" där fadern var Cassoulet de Castellnaudary, sonen Cassoulet de Carcassonne och den helige ande var Cassoulet de Toulouse.
Förutom de Castellnaudary blandas köttslagen lite hur som enligt kockarnas egna preferenser. Det finns också cassoulet av torsk. Det avgörande är kokta vita bönor med kött serverad i lergryta. Se filmer via länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11