1. whip, whisk, beat 2. whipped, beaten
1. fouetter, battre 2. fouetté, battu/battue
1. frullare, sbattere 2. frullato, battuto
1. schlagen 2. geschlagen
1. batir 2. batido
Grupper inom
Begrepp > Bereda:
Vispning enligt Svenska Akedemiens ordbok är att: "bearbeta med upprepade lätta slag eller snabb omrörning, för att få något ordentligt blandat och ofta också luftigt". Att kraftfullt vispa kallas också att "slå". När man vispar bör man använda underarmens och handledens muskler. Vispar man från axeln blir man fort trött. "Vispa ur", se > deglasera.
- Vispa (fr. fouetter, battre): Man "vispar ner" något i något till exempel smör i en sås, eller "vispar upp" något för att blanda in luft, till exempel grädde läs mer > Så vispas grädde). eller äggvita (läs mer > Så vispas ägg). För ändamålet används en handvisp eller en elektrisk visp (läs mer > Vispar). Lättare vispning kan göras med en gaffel, till exempel ägg som skall användas till panering. Läs mer > blanda, röra.
- Vispad (fr. fouetté, battu/battue) = det som vispats.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02