Fotograf/bild: Fredriks Fika ¤
Om curd, lemon curd
(lemmon curd = klassisk engelsk ägg- och smörräm)
lemon curd = classic lemon egg and buttercream
lemon curd = crème anglaise classique aux œufs et beurre
lemon curd = classica crema inglese alla uovo e burro
lemon curd = klassische englische Eier- und Buttercreme
lemon curd = crema clásica inglesa de huevo y mantequilla
LEMON CURD
Lemon curd en klassisk engelsk sötsyrlig, fyllig kräm tillredd på ägg, strösocker, citron samt med mer eller mindre mängd smör, numera oftast mer. Ibland används honung i stället för socker. En äggkräm eller smörkräm om man så vill (läs mer > Om smörkräm, remons).
Historia: Begreppet lemon curd dyker upp i början av 1800-talet, men var då citronsyrad ostmassa och inte en kräm. På den tiden fanns också "lemon cheese" (citronost) som användes till tårtor bestående av sådan massa blandad med "rivet socker" enär strösocker inte ännu förekom. Med tiden utvecklades lemon curd med ägg, smör, strösocker och citron till den smörkräm som vi numera är bekant med.
Fruit curd är i England vad vi i Sverige benämner fruktkräm (läs mer > Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott). Lemon curd är en speciellt smörrik variant av fruit curd.
SÅ ANVÄNDS LEMON CURD
Lemon curd används traditionellt tillsammans med scones till Cream tea (läs mer > Engelsk kokkonst). Används också som smörgåspålägg liknande marmelad, eller som fyllning i tårtor till exempel Lemon curd tart, pajer, mjuka kakor och andra bakverk på samma sätt som andra krämer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04