ånga, ångkoka ¤
(ånga 1. ångkoka, ångkokning, ångkokt 2. ånga av, avdunsta 3. kvalmig ånga)
steam 1. steam cooking 2. evaporate 3. choking vapor
vapeur 1. cuire à la vapeur 2. évaporation 3. vapeur étranglement
vapore 1. cottura a vapore 2. evaporare 3. vapore opprimente
Dampf 1. dampfgaren, kochen 2. verdampfen 3. würgender Dampf
vapor 1. cocer al vapor 2. evaporar 3. vapor agobiante
Grupper inom
Begrepp > Koka:
Ånga (fr. vapeur): När vatten eller vätska är varmare än sin omgivning avdunstar eller förångas vätska, övergår från flytande till gasform. Ju varmare vätska desto snabbare är avdunstningen. Ånga från kokning sker från vätskans inre och vid en bestämd temperatur (vatten vid 100°C). Het ånga kan användas till att upphetta mat. Läs mer > Koka under lock.
- Ångkoka: Vanligtvis ligger varan på ett perforerat galler över kokande vatten, buljong eller vin. Det är en skonsammare kokmetod än att koka i vatten, som bättre bevarar smak, konsistens och vitaminer (jämför > pochera). Det finns olika slags ångkokare bland annat asiatisk ångkokare, couscousångare, fiskångare, risångare, puddingångare, och sparrisångare (läs mer > Ångkokare). Ångkoka under lock, läs mer > koka under lock, étouffée.
- Ånga av = hälla av kokvätskan och låta varan lufta så att fuktigheten försvinner.
- Kvalm = kväljande ånga, som i en bastu. Begreppet används av bagaren om ånga i bakugnen.