
Lecitin
(lecitin = emulgerande (bindande) effekt, fosfolipider)
Latin: lecithin

lecitina = effetto emulsionante (legante)

lécithine = effet émulsifiant (liant)

lecitina = effetto emulsionante (legante)

Lecithin = Lecithin = emulgierende (bindende) Wirkung

lecitina = efecto emulsionante (vinculante)
Lecitin är ett fosfor- och kvävehaltigt fettämne (emulgeringsmedel, läs mer > Konsistengivare), som finns i alla celler, som i nervsubstansen, hjärnan, baljväxternas frön och i äggula. Det är också en av beståndsdelarna i galla. Färskt lecitin är en vit massa som snart mörknar i luft. Lecitin spelar en viktig roll i cellväggar och andra membran, dels som byggnadsmaterial i cellmembranen, dels som hjälpsubstanser vid ämnestransport av de fettlösliga triglyceriderna i blodet. Lecitin förekommer som mattillsats (antioxidant), läs mer > E322 Lecitin.
Kulinarisk användning: Äggulor innehåller till 10% lecitin som har en emulgerande (bindande) effekt, vilket bland annat används vid bindning av fett till vätska som vid tillagning av majonnäs och hollandaise (läs mer > Emulsion). Lecetin finns också i vegetabiliska livsmedel. Utvunnet ur sojabönor används det som stabiliseringsmedel i choklad och som ersättningsmedel för ägg i industriellt framställd majonnäs. En djupare förklaring om den kemiska processen kan man läs om i boken Matmolekyler (se dito). Där förklaras också varför äggulor fungerar som diskmedel och till att tvätta hår.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Läs mer
Fetter, fettsyror Konsistensgivare E322 Lecitin ? Emulsion Matmolekyler-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin