
Matmolekyler
(Omdöme: 4 av 5 möjliga för djupare matkunskap)
Matmolekyler
- Kategori: Kunskapsspecial.
- Författare: Lisa Förare Winblad, matskribent och grundare av Taffel.se och Malin Sandström, fysiker som doktorerat på luktsinnet, kommunikatör och frilansande vetenskapsskribent.
- Förlag: ICA Bokförlag. Utgivningsår: 2011
- Pris 2013: Inbunden cirka 175 kr inklusive moms.
- Innehåll (351 sidor i bokformat):
1. Lukt och smak
2. Grundsmakerna
3. Irritanter
4. Konsten att sätta smak
5. Konsten att laga mat
6. Kökets trotjänare - Sammanfattning: Boken behandlar det mesta om kemiska och fysikaliska förlopp vid matlagning på ett lättbegripligt och lätt humoristiskt sätt. Här finns även recept som anknyter till avsnitten.
- Recension av Kunskapskokboken: En mycket lärorik bok för den som vill få förklaringar av vad det är som händer och varför vid matlagning. En viss grundkunskap hos läsaren i kemi och matlagning ökar behållningen av boken, men är inte nödvändigt. Bör läsas av alla kockar med matlagningsambitioner.
- Betyg: 4 av 5 möjliga för individer som önskar fördjupa sig i bakomliggande faktorer vid matlagning.
Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01
-
Kokböcker, matlagning:
- Vårt Hems Stora Kokbok
- Vår kokbok, COOP
- Rutiga kokboken, ICA
- Bonniers kokbok
- Matlagning, en handbok
- Matmolekyler
- Mathistorisk Uppslagsbok
- Prinsessornas kokbok
- Det goda franska köket
- Escoffiers Stora Kokbok
- Kallskänkans kokbok
- Larousse Gastronomique
- Branschböckerna Bageri & Konditori
- Chokladmakarens handbok
- Sju sorters kakor
- -----------------------
- Svensk Husmanskost, Wretman
- Mat och minnen, Wretman
- Från Emmertal till Stockholms Slott
- Svenska Smaker, Lingström
- Det naturliga köket, Dahlgren