
Mesopotamisk kokkonst
(Mesopotamisk kokkonst, sumeriska köket, babyloniska köket > 4000 år)

Mesopotamian cuisine, Sumerian cuisine, Babylonian cuisine> 4000 years

Cuisine mésopotamienne, Cuisine sumérienne, Cuisine babylonienne > 4000 ans

Mesopotamisk kokkonst, sumeriska köket, babyloniska köket > 4000 år

Mesopotamische Küche, Sumerische Küche, Babylonische Küche > 4000 Jahre

Cocina mesopotámica, cocina sumeria, cocina babilónica > 4000 años
Hur sumererna anrättade sin mat vet man föga, men omkring 1700 f.Kr. dyker det upp enkla kokböcker i det efterföljande gammalbabylonska riket. Köttet som dominerade överhetens matsedel kokades och smaksattes med kryddor. Även spettstekning förekom där spädlamm och smågrisar var delikatesser. Man kunde konsten att röka, salta och torka mat t.ex. fisk. Sumererna drack många sorters öl. Med tiden kom vin att ersätta ölet.
Källa: Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk Uppslagsbok.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02
Läs mer
Mathistorisk UppslagsbokExterna länkar
Film: Flavours of Babylon Film: Ancient Mesopotamian Meat Stew-
Om kokkonst, gastronomi:
- Stenålderns kokkonst
- Historisk kinesisk kokkonst }
- Mesopotamisk kokkonst
- Antikens kokkonst
- ................................
- Svensk kokkonst
- Tysk kokkonst
- Italiensk kokkonst }
- Fransk kokkonst
- Spansk kokkonst }
- Engelsk kokkonst }
- Östeuropeisk kokkonst }
- Libanesisk kokkonst }
- Arabisk kokkonst }
- Indisk kokkonst }
- Kinesisk kokkonst }
- Japansk kokkonst }
- Nordamerikansk kokkonst }
- Kreolköket, cajunköket
- Mexikansk kokkonst }
- Sydamerikansk kokkonst }
- Nordafrikansk kokkonst }