Mathistorisk Uppslagsbok
(Stora Matlexikonet, Omdöme 3 av 5 för mathistoriskt intresserade)
Mathistorisk Uppslagsbok
- Kategori: Uppslagsverk.
 - Författare: Jan-Öjvind Swahn, docent i etnologi vid Lunds Universitet och i folkloristik vid Åbo Akademi. Han är Sveriges främsta auktoritet på mat- och kulturhistoria. Medlem i Gastronomiska akademien.
 - Förlag: Ordalaget Bokförlag 1999 & 2009.
 - Pris 2014: Mat Historiskt Uppslagsverk slutsåld. I antikvariat 150-200 kr. Stora Matlexikonet inbunden i kartong, cirka 200 kr inklusive moms.
 - Innehåll (över 300 sidor i bokformat): Allt från ABBA till örtkryddor.
 - Sammanfattning: Stora Matlexikonet är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök.
 - Recension av Kunskapskokboken: Initierad och välskriven med kul kuriosa. Dessvärre saknas mycket vilket är förklarligt av ämnets kollosala omfång.
 - Betyg: 3 av 5 för mathistoriskt intresserade.
 
Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02
- 
            
Kokböcker, matlagning:
 - Vårt Hems Stora Kokbok
 - Vår kokbok, COOP
 - Rutiga kokboken, ICA
 - Bonniers kokbok
 - Matlagning, en handbok
 - Matmolekyler
 - Mathistorisk Uppslagsbok
 - Prinsessornas kokbok
 - Det goda franska köket
 - Escoffiers Stora Kokbok
 - Kallskänkans kokbok
 - Larousse Gastronomique
 - Branschböckerna Bageri & Konditori
 - Chokladmakarens handbok
 - Sju sorters kakor
 - -----------------------
 - Svensk Husmanskost, Wretman
 - Mat och minnen, Wretman
 - Från Emmertal till Stockholms Slott
 - Svenska Smaker, Lingström
 - Det naturliga köket, Dahlgren