
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
(Caisa Warg, Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber, Man tager hvad man hafver)
Anna Christina Warg (1703-1769), mer känd som Caisa Warg, gav 1755 ut den första upplagan av kokboksklassikern Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber. Caisa kom från en känd köpmans- och ämbetssläkt i Örebro. Hennes far var rådman. Hon flyttade tidigt hemifrån för att försörja sig själv. Så småningom blev hon husmamsell (hushållerska) i välbeställda Stockholmsfamiljer.
Boken innehåller förutom många matrecept, råd inom "hushållsvetenskaperna" t.ex. hur man handskas med köksredskap, huskurer och recept med växtfärgning. Boken präglas av en för kokböcker dittills ovanlig grundlighet och sakkunskap och fick ett enastående inflytande på svensk borgerlig matlagning fram till början av 1800-talet. Den kom ut i 14 upplagor, varav den sista år 1822. Det kända talesättet "Man tager hvad man hafver" har ingen grund i Caisas kokbok. I stället säger hon "Man tager om man så hafva ...". Slutligen blev boken omodern pga potatisens frammarsch som basvara och på kökens modernisering med järnspis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04
Läs mer
Om kokkonst, gastronomi-
Historiska kockar/gastronomer:
- Apicius 1:a århundradet e.Kr.
- Guillaume Tirel 1310-1395
- Pierre François de La Varenne 1618–1678
- Louis de Béchameil 1630-1703
- Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
- Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
- Marie Antoine Carême 1784–1833
- Eugen von Vaerst 1792-1855
- Adolphe Dugléré 1805-1884
- Jules Gouffé 1807-1877
- Charles Emil Hagdahl 1809-1897
- Alexandre Étienne Choron 1837-1924
- Aguste Escoffier 1846-1935
- Fernand Point 1897-1955
- Julia Child 1912-2004