
Historiska kockar/gastronomer
Här redovisas historiska kockar och gastronomer allteftersom, t.ex. de största av dem alla Marie Antonin Carême, 1800-talet matförnyare och den förste internationella kändiskocken, samt hans efterföljare Auguste Escoffier som uppgraderade och populäriserade det franska köket och den mest lysande stjärnan i början av 1900-talet.
-
Historiska kockar/gastronomer:
- Apicius 1:a århundradet e.Kr.
- Guillaume Tirel 1310-1395
- Pierre François de La Varenne 1618–1678
- Louis de Béchameil 1630-1703
- Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
- Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
- Marie Antoine Carême 1784–1833
- Eugen von Vaerst 1792-1855
- Adolphe Dugléré 1805-1884
- Jules Gouffé 1807-1877
- Charles Emil Hagdahl 1809-1897
- Alexandre Étienne Choron 1837-1924
- Aguste Escoffier 1846-1935
- Fernand Point 1897-1955
- Julia Child 1912-2004