
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
(Kokkonsten som vetenskap och konst, Amalia Wallenberg)
Charles Emil Hagdahl (1809-1897), svensk läkare och legendarisk kokboksförfattare. Skrev bl.a. Kok-Konsten som vetenskap och konst, Med särskilt afseende på Helsoläran och Ekonomiens fordringar 1879. Många av recepten är franskinspirerade och de flesta direkt översatta från franska kokböcker. Boken innehåller också fakta om råvaror, servering och näringslära, mycket översatt från Jules Gouffé (se dito).
(Gertrud) Amalia Wallenberg (1864-1959) var dotter till C. E. Hagdahl och gift med Marcus Laurentius Wallenberg. "Wallenbergare" (se recept > Wallenbergare original) lär vara uppkallat efter henne (läs mer > Om köttfärs, färsburgare).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer
Jules Gouffé 1807-1877 Om kokkonst, gastronomi Om köttbullar, köttfärsbiffarExterna länkar
Gastronomi.nu-
Historiska kockar/gastronomer:
- Apicius 1:a århundradet e.Kr.
- Guillaume Tirel 1310-1395
- Pierre François de La Varenne 1618–1678
- Louis de Béchameil 1630-1703
- Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
- Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
- Marie Antoine Carême 1784–1833
- Eugen von Vaerst 1792-1855
- Adolphe Dugléré 1805-1884
- Jules Gouffé 1807-1877
- Charles Emil Hagdahl 1809-1897
- Alexandre Étienne Choron 1837-1924
- Aguste Escoffier 1846-1935
- Fernand Point 1897-1955
- Julia Child 1912-2004