USA-styckning nöt
(USA-styckning nöt)
chart beef cuts USA
découpe du boeuf a la USA
parti di manzo USA
Rind einzelteile USA
cortes de vaca USA
Amerikansk styckning är annorlunda mot svensk styckning, och styckdelarnas namn är inte alltid desamma som i England (se > Engelsk styckning nöt). Ko grovstyckas utan huvud, först halverad på längden och sedan delad i 4 delar på tvären (läs mer > Styckning nöt). Se styckningsfilm via länk nedan. Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Amerikanska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad. 
Grovstyckning:
- Chuck = hals, högrev, bog och framlägg.
 - Rib = entrecote och bringa inklusive brisket/bringspets.
 - Loin = kotlettrad med filéer, rostbiff och kållapp/magen.
 - Round = kyl (lår och lägg). Round roast/steak = stek/skiva från bakdelskött.
 
Chuck:
- Neck = hals. Neck roast.
 - Breast (bröst) = bringa.
 - Chuck = högrev.
 - Chuck rib eye, chuck roll = högrevskärna.
 - Chuck steaks = skivat. Denver stakes = skivat och skuret i tjocka remsor. Seven bone chuck roast = stor skiva högrev med ett litet ben som ser ut som en sjua.
 - Chuck rib plate = del av bringan. Chuck top rib. Chuck short ribs.
 - Shoulder/blade ("skuldra") = bog.
 - Shoulder clod, "ranch steak"(lat. triceps) = bog/bogstek. Chuck blade/shoulder roast/steak.
 - Mock tender/chuck tender (lat. biceps) = bogrulle.
 - Shoulder tender (lat. teres major) = liten bogstek.
 - Top blade/Shoulder blade = fjäderbladsbog. Flat iron steak, flatiron steak ("strykjärnsstek") = delad Top blad på mitten. Shoulder blade roast/steak kan också vara av högreven.
 - Under blade = bogbladsplatta. Roast/steak.
 - Fore shank = framlägg. Shank Cross Cut.
 
Rib:
- Rib (revben) = entrecote. Rib/ribeye roast/steak. Prime rib = hel entrecote.
 - Rib plate = bringa, revbenen. Short rib plate, back ribs = korta revben. Navel = undre delen. English short ribs ~15 centimeter långa. Flanken cut short ribs skärs tvärs benen i skivor 2,5-5 centimeter långa.
 - Brisket = bringspets. Whole brisket. Brisket flat Half, Brisket point half.
 
Loin:
- Loin (sirloin) = länden, ländstycke, ryggraden från högreven ner till höftbenet med ytter- och innerfilé samt rostbiffen. Loin = "lång".
 - Short loin = biffstock, biffrad, ryggraden utan rostbiff med ytter- och innerfilé.
 - Strip Loin = Biff, ryggbiff. Strip loin steak ("New York strip steak") = biffskiva. Top loin steak = biff av främre delen. T-bone steak = biff med filé och ben från bakre kotlettraden.
 - Tenderloin = oxfilé. Filet mignon. Utmed folien sitter muskeln "psoas minor" vilken tas bort.
 - Top sirloin/sirloin tip/ball tip = rostbiff. Roast/steaks.
 - Tail of rump = rumpstek, "svansen" på rostbiffen.
 - Flank = kållapp, flanken. Flank steak, flap steak = flankstek. Sirloin flap = bavette.
 - Skirt ("klänning", midriff = mellangärdet) = bringfästen. Skirt steak. Hanger/hanging steak, hanger/hanging tender = njurtapp.
 
Round (kyl):
- Eye round = rullen. Eye round roast/steaks.
 - Top but cap, top of round = rumpstek (svansen på rostbiffen).
 - Bottom round = ytterlår. Bottom round roast/steaks.
 - Top round = innanlår. Top round roast/steaks, London broil steaks.
 - Bottom sirloin/Knuckle ("knoge") = fransyska. Knuckle kan också avse lägg. Roast/steaks. Tri Tip ("Newport steak") = triangelsteken.
 - Oyster steak är en liten styckdel ovanpå höftbenet, vanligtvis en "butchers cut" det vill säga hamnar sällan i butiksdisken. Oyster blade är däremot fjäderbladsbog (i Australien).
 - Heel ("häl, ändbit") = underdelen på Bottom round ovanför knät, ett segt köttstycke som vanligen används som lägg eller till köttfärs/korv.
 - Shank = baklägg.
 - Ben: Aitch bone = höftben, fimur bone = lårben, shank = skenben.
 - Tail = svans.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
Engelsk styckning nöt Styckning nöt, nötköttExterna länkar
Film: How To Butcher An Entire Cow Film: Stycka oxe under 12 minuter Film: How to cut a Denver Steak