Engelsk styckning nöt
(Engelsk styckning nöt)
chart beef cuts UK
découpe du boeuf a la anglaise
parti di manzo inglese
Englisches Rind einzelteile
cortes de vaca inglés
Engelska styckningsdelar kan förekomma med varierande namn, liksom andra namn i andra engelskspråkiga länder som USA (se > USA-styckning nöt). Läs mer om varje styckdel, se högerkolumnen.
Engelska begrepp: Roast = större köttstycke, dvs. stek i Sverige. Steak = en tjockare skiva kött. Slice = tunn skiva. Joint = sammanfogad stek. Rib = revben. Chop = skiva med ben, dvs. kotlett. Frenched (på franskt vis) = avskalad benstump på kotlett (rack). Boned = urbenad. 
Framdelskött:
- Head = huvud. Muzzle = mule, cheek = kind, tongue = tunga.
 - Neck = hals.
 - Chuck = högrev. Chuck Eye, chuck roll, chuck tender = högrevskärna.
 - Breast (bröst) = bringa. Rib = revben.
 - Rib (revben): Fore rib/rib eye = entrecote. Thin rib = tunna spjäll (tunnbringa), Thick rib = tjocka spjäll (under bogen). Short rib = korta spjäll, kamben.
 - Brisket = bringspets.
 - Blade = bog. Top blade = fjäderbladsbog. Oyster blade i Australien.
 - Shin/leg (skänk/ben) = lägg.
 
Mittdelskött: 
- Loin (short loin) = kotlettrad.
 - Sirloin = biff, ryggbiff. Club steak = kotlett med ben. Porterhouse steak = T-benstek. A porterhouse = värdshus eller pub som säljer porter.
 - Tenderloin/fillet of beef = oxfilé.
 - Rump = rostbiff. Eye of rump. Även inklusive rumpsteken och lilla fransyskan.
 - Flank (flanken) = kållapp. Thin flank, thick flank. Flank steak, flap steak = flankstek.
 - Skirt ("klänning", midriff = mellangärdet) = bringfästen. Skirt steak. Thick skirt = njurtapp.
 
Bakdelskött: 
- Round = kyl (lår och lägg).
 - Rump tail = rumpstek, rostbiffens förlängda del på ländryggen ovanpå ytterlåret.
 - Thick flank = fransyska. Cap of thick flank = lilla fransyskan. Round of thick flank = stora fransyskan. Flat muscle of thick flank = triangeln
 - Eye round = rullen.
 - Silverside (outside) = ytterlår.
 - Topside = innanlår.
 - Shin/leg (skänk/ben) = lägg.
 - Tail = svans.
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer
USA-styckning nötExterna länkar
Film: List Of Beef Cuts And How To Use Them