Kalcium

Kalcium

(osteoporos, hyperkalcemi)

Latin: Calcium

Engelsk översättning

Calcium

Fransk översättning

Calcium

Italiensk översättning

Calcio

Tysk översättning

Kalzium

Spansk översättning

Calcio

Kalcium (Ca) är ett metalliskt grundämne (se dito) och det femte vanligast förekommande grundämnet i jordskorpan (5%). Den största mängden förekommer som kalkspat (kalciumkarbonat) i kalksten. Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne för alla organismer och finns i de flesta livsmedlen. Kalcium bidrar till "hårt vatten" (läs mer > Om vatten). I näringsdeklarationer anges kalcium som milligram per 100 gram (mg/100g).

Användning: Kalcium används som reduktionsmedel vid framställning av vissa metaller, för kontroll av kolhalten vid stålframställning och för att hålla stålet fritt från svavel, fosfor och syre. Metallen används också som legeringselement.

Miljö: Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne för alla organismer. Särskilt havsorganismers (bland annat koralldjurs) lagring av kalciumkarbonat spelar stor roll för regleringen av atmosfärens halt av koldioxid.

Tillsatser i mat: Kalcium förekommer i ett trettital tillsatser i form av anti­oxidanter, konsistensgivare, surhetsregulatorer, klumpförebyggande medel, smakförstärkare, färg- och konserveringstillsatser. Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.

Förekomst i mat (milligram/100 gram):

  • Mycket högt 500+  > örtsalt, (3´), parmesan, sesamfrö, mager ost, kelp.
  • Högt 200-500 > fransk senap, mesost/messmör, nässlor, dill.  
  • Medel 70-200 > mejeri, färskost, rabarber.   
  • Lågt 20-70 > fisk, rom, bröd, bönor, kål.
  • Obetydligt 0-20 > kött, fett, ris, grönt, frukt, bär.

Kalcium finns i de flesta livsmedel, men de främsta källorna är mjölkprodukter och fisk. En mindre del från vegetabilier. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Förekomst i kroppen: Kalcium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Kalcium behövs för att bilda skelett och tänder, samt vid blodkoagulering och nervfunktion. I den mänskliga kroppen är kalcium det dominerande mineralämnet och utgör 1–2 % av kroppsvikten, varav 99% i ben och tänder. Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats sammandragningar och medverkar vid blodkoagulering. Kalciumabsorptionen i tarmen är beroende tillräcklig magsyra, magnesium och D-vitamin.

Behov milligram/dag: Barn 6-12 månader 540 milligram, 1-6 år 600 mg, 6-10 år 700 mg, 10-20 år 900 mg, vuxna 800 mg, gravida och ammande 900 mg.

Hälsa: Brist kan ge hämmad tillväxt och långvarig brist kan ge benskörhet (osteoporos) och därmed benbrott. Vid bristande fysisk aktivitet, till exempel vid sängläge, urlakas skelettet snabbt på kalcium vilket kan leda till benskörhet. Benskörhet är vanligast hos äldre kvinnor. Speciell tillförsel av kalcium är sällan motiverad. Ett tillräckligt kalciumintag är speciellt viktigt under uppväxtåren. Kalcium kan överdoseras genom intag av kosttillskott vilket i kombination med högt intag av vitamin D kan leda till förkalkning av kroppens vävnader (hyperkalcemi), njursten och njurskador.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen E302 Kalciumaskorbat E327 Kalciumlaktat E333 Kalciumcitrater E341 Kalciumfosfater E352 Kalciummalater E354 Kalcium-L-tartrat E385 Kalciumdinatrium-EDTA E404 Kalciumalginat E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater... E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat E509 Kalciumklorid E516 Kalciumsulfater E526 Kalciumhydroxid E529 Kalciumoxid E578 Kalciumglykonat E538 Kalciumferrocyanid ? E552 Kalciumsilikat E556 Kalciumaluminiumsilikat E623 Kalciumglutamat E629 Kalciumguanyfat ? E633 Kalciuminosinat ? E634 Kalcium-5´-ribonukletider ? E170 Kalciumkarbonat E203 Kalciumsorbat E213 Kalciumbensoat ? E227 Kalciumvätesulfit ? E263 Kalciumacetat E282 Kalciumpropiat Allt om vatten Grundämnen

Externa länkar

Livsmedelsverket

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem