
E526 Kalciumhydroxid
(kalk, kalksten, osläkt kalk, släkt kalk)
Latin: cinis

lime, Calcium hydroxide

chaux

calcio

Kalk

cal
E526 Kalciumhydroxid Syntetisk. Basisk.
Kalciumhydroxid framställs av kalksten (CaCO3) som upphettas varvid koldioxid avgår och osläkt kalk bildas (CaO). Tillsätter man vatten blir det släkt kalk (Ca(OH)2). Förekommer mest i pulverform. Det finns olika varianter. Kan också framställas ur vedaska. Släkt kalk kan köpas bland annat i måleriaffärer.
Hälsa obs! Kaliumhydroxid är mycket giftigt och kan orsaka svåra skador i fall av intag. Ögon och hud kan allvarliga brännskador. Är också farlig att inandning.
SÅ ANVÄNDS SLÄKT KALK
Blandat med sand och vatten får man kalkbruk som används till murning. När vattnet avdunstar återgår bruket till kalksten. Inom livsmedelsindustrin används kalk som berikningsmedel av kalcium, vid konservering, vid tillverkning av ost och chips. I Mexico kokar man majskorn med lite släkt kalk vid tillredning av massa (deg) till tortillas. Läs mer > Majsmjöl.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-01
-
Surhetsregulatorer:
- ? = omstridd tillsats
- E500 Natriumkarbonater
- E501 Kaliumkarbonater
- E503 Ammoniumkarbonater, hjortronsalt
- E504 Magnesiumkarbonater
- E507 Saltsyra
- E508 Kaliumklorid
- E509 Kalciumklorid
- E512 Tennklorid
- E513 Svalsyra
- E514 Natriumsulfater
- E515 Kaliumsulfater
- E516 Kalciumsulfater
- E517 Ammoniumsulfat
- E520 Aluminiumsulfat ?
- E521 Aluminiumnatriumsulfat ?
- E522 Kaliumaluminiumsulfat ?
- E523 Aluminiumammoniumsulfat ?
- E524 Natriumhydroxid
- E525 Kaliumhydroxid
- E526 Kalciumhydroxid
- E527 Ammoniumhydroxid
- E528 Magnesiumhydroxid
- E529 Kalciumoxid
- E530 Magnesiumoxid
- E574 Glukonsyra
- E575 Glykonsyrans deltalakton
- E576 Natriumglykonat ?
- E577 Kaliumglykonat
- E578 Kalciumglykonat