Lammfärs

Lammfärs

(fårfärs)

Engelsk översättning

lamb mince

Fransk översättning

agneau haché

Italiensk översättning

carne macinata d´agnello

Tysk översättning

Lamm Hackfleisch

Spansk översättning

cordero picada

Lammfärs är malt lammkött. Färsen är fettrikare och smakrikare än nötfärs. Förr åt man främst fårfärs, vilket helt har ersatts av lammfärs nuförtiden (läs mer > Om fårkött, lammkött och köttkvalitet).

  • Köttkvalité: Färs är alltid mör tack vare malning (5 av 5, läs mer > Möra kött).
  • Relativ fetthalt: Högt, 15-20%. Saluförd färs vanligen 10-12%, varav mättat fett 7-9%. Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
  • Smak: Medel (3 av 5, läs mer > Om kött). Fårfärs är mycket smakrikt.
  • Alternativ vara: Nötfärs, eller annan köttfärs.
  • Försäljning: Säljs färsk finmald eller grovmald i tråg. Kan förekomma även fryst. Fårfärs måste beställas hos kötthandlaren.
  • Jämförpris: Lågt, prisvärt kött. Butikspris 100-200 kr/kg eller mer. Som regel dyrare än nötfärs. Billigast är importkött, dyrast är ekologisk färs. Tillagat pris är 10-20% högre än råpriset. Finmalt kött (vanligast) är dyrare än grovmalt. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt 0 till +4°C. Butiksmald färs bör tillagas samma dag som den malts. Industripackad färs i obruten atmospack med svetsad kant (läs mer > Förvaring kött), håller cirka en vecka från förpackningsdag. Observera att kylskåp i allmänhet håller högre temperaturer (cirka 10°C) vilket förkortar hållbarheten betydligt. Fryst färs håller sig 3-5 månader (läs mer > Frysning kött).


SÅ ANVÄNDS LAMMFÄRS


Lammfärs används på samma sätt som annan färs till burgare, pannbiffar, köttbullar, pajer, gratänger, piroger, kåldolmar och liknande (läs mer > Köttfärsrätter). Rå lammfärs kan ätas som råbiff på samma sätt som nötfärs, om köttet är nymalt. Influens från fårrika länder som Grekland, Turkiet och Libanon har ökat det svenska utbudet av klassiska lammfärsrätter.

Klassiska lammärsrätter:

  • Gotländsk fårsmäcka är en lammfärsbiff där smeten skall vara så lös så att det "smäcker till" i pannan när man med en skopa färs slår i den. Ingredienserna kan variera men kokt potatis och senapskorn är klassiskt. Se recept > Gotländsk fårsmäcka.
  • Lammrulle är en ihoprullad lammtunnbringa fylld med lammfärs. Se recept > Lammrulle.
  • Bifteki (nötstek) är klassisk, grekisk lammfärsbiff med inblandning av fetaost, lök, mynta och persilja. Se recept > Bifteki.
  • Dolmadakia är något man kan köpa konserverad i svenska butiker numera. Det är klassiska grekiska kåldolmar bestående av lammfärs blandat med ris, lök och kryddor inlindat vinblad. Läs mer > Om dolmar. Se också recept Dolmadakia.
  • Köfte (koftas, kafta) är en annan klassisk välkryddad lammfärsbiff som tillagas i gatuköken alltifrån Turkiet bort till Bangladesh. Lammfärsspett är också vanligt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Om lammfärsbullar Om får-, lamm- och getkött, köttkvalité Om dolmar

Externa länkar

Film: Lammfärskebab med naanbröd Film: Lammfärsbiffar med gräddstuvad kål Film: Asiatiska dumplings med lammfärs Film: Dahlmans grillskola - lammfärs

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem