Pomelo
(pomelo, honungspomelo, blodpomelo = variant av pompelmus)
Latin: Citrus maxima
pummelo = a variation of shaddock
pomélo (pamplemousse) = une variante de pampaleone
pummelo, pomelo = una variazione di pampaleone
Pumelo = eine variation von Pampelmuse
pomelo, cimboa = una variación de pamplemusa
Pomelo är en art i släkte citrus, biologiskt en hybrid mellan pompelmus och en liten del grapefrukt (läs mer > Strcitrus). Hemmahörande i tropiska Sydostasien där den förekommer vild. Det finns olika sortvarianter. Den är mycket snarlik pompelmus och ibland betraktad som samma art, båda klassas som Citrus maxima (läs mer > Storcitrus). Sammanblandas ibland även med grapefrukt till exempel i Frankrike där båda sorterna benämns pamplemousse. Se film, klicka på"Yans life" under bilden ovan.
- Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
 - Ursprung: Sydostasien.
 - Form, vikt: Stor, rund droppformad, 15-30 centimeter bred. Standard i butik 15 cm och 900 gram/styck. Kan väga upp till 3 kilo. Skal 1/3-del av vikten
 - Skal/färg: Gul-grönt ytterskal och tjockt svampigt innerskal. 
 - Fruktkött: Halvsaftigt, ganska fast gul-grönt, gul-orange eller mörkrött (blodpomelo) fruktkött, med få eller inga kärnor. Mellan klyftorna finns hinnor som är så kraftiga och sega att man inte gärna äter dem.
 - Mognad: Under vinterhalvåret.
 - Smak: Milt sötsyrlig, inte lika syrlig som grapefrukt.
 - Alternativ vara: Grapefrukt, sweetie, eller ugli.
 - Säsong/försäljning: November-mars. Sällsynt förekommande i butik.
 - Förvaring/hållbarhet: Helst svalt i 10-15°C. Lång hållbarhet tack vare tjockt skal. Inslaget i papper och förvarad i luftigt utrymme kan frukten lagras i upp till tre månader varvid smaken utvecklas.
 
Odling: Frukten odlas kommersiellt i södra Kina, Thailand, Taiwan, södra Japan, Mexiko och Israel.
SÅ ANVÄNDS POMELO
Pomelo äts naturell, används i sallader och till marmelad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11
Läs mer
STORCITRUS Ugli Om citrusfrukter