
Havrekärnor, havrekross
(mathavre, fullkornshavrekärnor)

oat kernels

noyau d´avoine

avena nucleo

Haferkern

núcleo de avena
Havrekärnor är havrekorn utan agnar (skalade fullkornhavrekärnor). Havrekorn har fast sittande agnar ("skrov") runt kärnan, som måste poleras bort innan användning. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
Mathavre är hela havrekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp på samma sätt som matvete. Läs mer > Mavete.
Havrekross framställs av hela havrekärnor som krossas och storlekssorteras. Det är en fullkornsprodukt som innehåller både kli och grodd.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl.
- Smak: Havrekärnor är lite söta och blir ordentligt mjuka vid tillagning. Barn brukar tycka om havrekärnor.
- Alternativ vara: Vetekross, rågkross, korngryn. Matvete kan ersätta mathavre.
- Försäljning: Säljs mest som tillplattade korn eller som kross. Även ekologiskt odlat.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa/näring: Havrekärnor och kross är rika på nyttiga fibrer och mineraler. Havre innehåller mycket vattenlösliga fibrer, så kallade betaglukaner (läs mer > Betaglukan).
Miljö: Det finns biodynamiskt odlade havrekärnor.
SÅ ANVÄNDS HAVREKÄRNOR OCH HAVREKROSS
Hela havrekärnor eller havrekross och matvete kan kokas och serveras som tillbehör till mat i stället för ris, blandas i sallader, samt ingå i bröddeg, vegetariska biffar och grytor.
Dextrinering: Obearbetade kärnor och kross kan med fördel först blötlägger och sedan rostas. Det förhöjer smaken och förkortar också koktiden avsevärt och havren klibbar då inte alls. Rostad havre kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader och sedan användas som kokt säd i huvudrätter, krossad till gröt eller mald till mjöl, i soppor såser och välling samt till bakning med andra mjölsorter. Läs mer > Dextrinering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Om havren Matvete Vetekross Korngryn Rågkross Sädeskornets anatomi