Rågkross

Rågkross

Engelsk översättning

crushed rye, cracked rye

Fransk översättning

seigle concassé

Italiensk översättning

segale saraceno?

Tysk översättning

Roggenschrot

Spansk översättning

centeno partido?

Rågkross är hela rågkärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
  • Smak: Bröd bakat med rågkross får grov konsistens, bra tuggmotstånd och fyllig smak.
  • Alternativ vara: Vetekross, korngryn.
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa: Kross är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein ca 10%, fibrer 13%. Det finns Nyckelhålsmärkt rågkross.

Miljö: Det finns kross av biodynamiskt odlad råg.


SÅ ANVÄNDS RÅGKROSS

Rågkross kan blandas direkt i bröddeg, men bör först blötläggas i 8-10 timmar. Alternativt kan de skållas, läggas i kokhett vatten (1 dl kross per 1,5 dl vatten) i minst 3 timmar för att bli mjuka. Upp till 20% av mjölet kan bytas ut till vetekross. Lämplig som ingrediens i gröt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Sädeskornets anatomi Vetekross Om råg Korngryn

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem