
Smakförstärkare
Smakförstärkare är ämnen som tillsätts till industriella halvfabrikat och färdiglagade kött- och fiskrätter och andra proteinrika produkter. Tillsatser behövs för att varan redan från början smakar för lite eller för att återskapa smaker som gått förlorad i tillverkningsprocessen. Ofta innehåller färdiglagade rätter utfyllandsingredienser som måste smakförstärkas.
Glutaminsyran och dess salter glutamater, är det vanligaste sättet att inom industrin framhäva smak på olika produkter. Man talar om den "femte smaken" (Läs > umami).
Smakförstärkare låter positivt, men är egentligen ett underbetyg åt varan. Hemlagad mat behöver inga smakförstärkare. Producenter använder ofta ordet "smakförstärkare" i stället för E-nummer pga att det låter positivare.
Tack vare en kritisk debatt om glutamater har industrin börjat minska på användning av glutamater.
Hälsa: Småbarn bör generellt undvika produkter som tillförts smakförstärkare (liksom färgtillsatser).
Lagstiftning: Tillsatser måste anges på förpackning med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 18 st av EU godkända smakförstärkande tillsatser (E620-E650). Den vanligast förekommande är E621. Se innehållsförteckning. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.
Följande tillsatser är också smakförstärkare:
E363 Bärnstenssyra > Se Antioxidanter
E957 Taumatin > Se Sötningsmedel
E968 Erytriol > Se Sötningsmedel
-
Smakförstärkare:
- ? = omstridd tillsats
- E620 Glutaminsyra
- E621 Mononatriumglutamat
- E622 Monokaliumglutamat
- E623 Kalciumglutamat
- E624 Monoammoniumglutamat
- E625 Magnesiumdiglutamat
- E626 Guanylsyra ?
- E627 Dinatriumguanyfat
- E628 Dikaliumguanyfat
- E629 Kalciumguanyfat ?
- E630 Inosinsyra ?
- E631 Dinatriuminosinat
- E632 Dikaliuminosinat ?
- E633 Kalciuminosinat ?
- E634 Kalcium-5´-ribonukletider ?
- E635 Dinatrium-5´-ribonukletider
- E640 Glycin, natriumglycinat
- E650 Zinkacetat