
Klumpförebyggande medel
Klumpförebyggande medel tillsätts torra livsmedel i pulverform för att förhindra klumpbildning, även om pulvret utsätts för fukt. Livsmedel som ofta innehåller klumpförebyggande medel är salt, florsocker, pulversoppor, pulversåser, pulverkrämer, pulverdrycker m fl.
Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 16 st av EU godkända klumpförebyggande tillsatser (E535-E570).
Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.
Följande har också klumförebyggande verkan:
E341 Kalciumfosfater > Se Tillsatta antioxidanter
E504 Magnesiumkarbonater > Se Surhetsregulatorer
För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer.
-
Klumpförebyggande medel:
- ? = omstridd tillsats
- E535 Natriumferrocyanid
- E536 Kaliumferrocyanid
- E538 Kalciumferrocyanid ?
- E541 Natriumaluminiumfosfat surt
- E551 Kiseldioxid
- E552 Kalciumsilikat
- E553a Magnesiumsilikater
- E553b Talk ?
- E554 Natriumaluminiumsilikat
- E555 Kaliumaluminiumsilikat
- E556 Kalciumaluminiumsilikat
- E558 Bentonit
- E559 Aluminiumsilikat
- E570 Fettsyror