
Tillsatta konsistensgivare
Konsistensgivare används såväl i hemmet som inom livsmedelsindustrin. De vi vanligen känner till är t.ex. potatismjöl, majsstärkelse och gelatin.
Inom industrin vill man producera livsmedel som har enhetligt utseende och konsistens. Ett livsmedel som t.ex. majonnäs "skär sig" lätt om inte något emulgeringsmedel tillsätts.
Emulgeringsmedel är s.k. ytaktiva substanser, d v s de har förmåga att minska ytspänningen mellan två icke blandbara ämnen, vilket gör blandningen stabil.
Stabiliseringsmedel används för att göra en vara homogen, t.ex. för att inte jordgubbarna ska flyta upp till ytan i jordgubbssylten.
Förtjockningsmedel används för att göra alltför tunnflytande produkter, t ex ketchup, mera trögflytande. Hit räknas även s.k. geleringsmedel som ger liknande effekt som t.ex. gelatin.
Många konsistensgivare utvinns naturligt t.ex. potatismjöl och betraktas som råvara och inte som tillsats. Har varan däremot genomgått en kemisk process blir den "modifierad" och betraktas som livsmedelstillsats. Stärkelse är ett exempel på vara som modifieras.
Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn, samt om varan innehåller gluten. År 2008 fanns det 88 st av EU godkända konsitensgivare.
Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.
Följande tillsatser är också konsistensgivande:
E322 Lecitin > Se antioxidationsmedel
E339 Natriumfosfater > Se antioxidanter
E420 Sorbitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E421 Mannitol > Se Tillsatta sötningsmedel
E509 Kalciumklorid > Se Surhetsregulatorer
E953 Isomalt > Se Tillsatta sötningsmedel
E965 Manitol, -sirap > Se Tillsatta sötningsmedel
E968 Erytriol > Se Tillsatta sötningsmedel
För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer.
-
Tillsatta konsistensgivare:
- ? = omstridd tillsats
- E400 Alginsyra
- E401 Natriumalginat
- E402 Kaliumalginat
- E403 Ammoniumalginat
- E404 Kalciumalginat
- E405 1,2-Propylen-glykolalginat
- E406 Agar
- E407 Karragenan ?
- E407a Bearbetad Euchemaalg ?
- E410 Fruktkärnmjöl ¤
- E412 Guarkärnmjöl
- E413 Dragant, tragant
- E414 Gummi arabicum, akasiagummi
- E415 Xantangumi
- E416 Karayagummi
- E417 Taragummi
- E418 Gellangummi
- E422 Glycerol
- E425 Konjakgummi, konjakgjukomannan ?
- E427 Cassiagummi
- E426 Sojabönshemicellulosa
- E431 Polyoxietylenstearat ?
- E432 Polyoxietylen-sorbitanmonolaurat
- E433 Polyoxietylen-sorbitanmonoofeat
- E434 Polyoxietylen-sorbitanmonopalmitrat
- E435 Polyoxietylen-sorbitanmonostearat
- E436 Polyoxietylen-sorbitantristearat
- E440 Pektiner
- E442 Ammoniumfosfatider
- E444 Sackarosacetatisobyferat
- E445 Glycerolestrar av trähartser
- E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater
- E451 Natrium-, kaliumtrifosfater
- E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...
- E459 Betacyklodextrin
- E460 Microkristallinisk cellulosa, cellulosapulver
- E461 Metylcellulosa
- E462 Etylcellulosa
- E463 Hydroxipropylcellulosa
- E464 Hydroxipropylmetylcellulosa
- E465 Metyletylcellulosa
- E466 Karboximetylcellulosa, cellulosagummi...
- E468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa ?
- E469 Enzymatisk hydrolyserad karboximetyl...?
- E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror
- E470b Magnesiumsalter av fettsyror
- E471 Monoglycerider, diglycerider av fettsyror
- E472a Monoglycerider, diglyceriders ättikssyraestrar
- E472b Mono-, diglyceriders mjölksyraestrar
- E472c Mono-, diglyceriders citronsyraestrar
- E472d Mono-, diglyceriders vinsyraestrar
- E472e Mono-, diglyceriders mono- och...
- E472f Blandade ättik- och vinsyraestrar av...
- E473 Sackarosestrar av fettsyror
- E474 Sackarosestrar i blandning med mono- och...
- E475 Polyglycerolestrar av fettsyror
- E476 Polyglycerolpolyicinoleat
- E477 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror
- E479b Termiskt oxiderad sojabönolja ...?
- E481 Natriumstearoyl-2-laktylat
- E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat
- E483 Stearyltartrat ?
- E491 Sorbitanmonostearat
- E492 Sorbitantristearat
- E493 Sorbitanmonolaurat*
- E494 Sorbitanmonooelat*
- E495 Sorbitanmonopalmitat*
- E1200 Polydextros
- E1204 Pullulan
- E1404 Oxiderad stärkelse
- E1410 Monostärkelsefosfat
- E1412 Distärkelsefosfat
- E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat
- E1414 Acetylerat distärkelsefosfat
- E1420 Stärkelseacetat
- E1422 Acetylerat distärkelseadipat
- E1440 Hydroxipropylstärkelse
- E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
- E1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse
- E1451 Acitylerad oxiderad stärkelse
- E1505 Trietylcitrat