
Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg
Vårrulledeg är asiatisk lövtunn deg liknade filodeg, som främst används till dumplings. Det finns tre varianter. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Rispappersdeg (eng. rice paper wrapper) tillreds av rismjöl, tapiokastärkelse, vatten och salt. Benämns ibland summer wrapper (sommarrulledeg).
- Vårrulledeg (eng. spring roll wrapper) tillreds av vetemjöl, vatten och salt.
- Wontondeg (eng. wonton wrapper, eggroll wrapper) tillreds av vetemjöl, vatten, salt och ägg.
Vårrulledeg är sällsynt förekommande i vanliga livsmedelsbutiker, men väl i asiatiska butiker. Benämns "spring roll pastry/wrapper". "wonton pastry/wrapper" eller "rice paper wrapper" (läs mer > Om vårrulle- dumplingsdeg). Det finns också färdiglagade vårrullar att köpa (läs mer > Om vårrulle, vårrulledeg).
- Format: Lövtunna ark, standardmått 12,5x12,5 cm, wonton 8x8 cm, men andra mått förekommer.
- Smak: Mild.
- Alternativ vara: Filodeg.
- Försäljning: Säljs vanligtvis fryst, ibland färsk eller torkad (rispapper).
- Jämförpris: Deg medel-mycket högt, 75- 300 kr/kg (filodeg 50-75 kr/kg). Färdiga vårrullar 40-90 kr/kg.
- Förvaring: I frys 6 månader. Tinad förpackning hållbar cirka 3 dagar i kylskåp. Känslig för uttorkning. Plattorna skall vara mjuka och smidiga när de används.
SÅ ANVÄNDS VÅRRULLEDEG
Degen används till asiatiska dumplings fyllda på allehanda sätt, även med söt fyllning (läs mer > Om mat i degknyten). De kan kokas, ångkokas eller stekas i het olja. Serveras ofta som ingrediens i soppa (se recept > Wontonsoppa). Friterade äts gärna med sötsyrlig sås att dippa i. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se filmer via länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Färdig filodeg Fylld pasta All slags deg ¤ Om vårrulledeg Om vårrullar, asiatiska dumplings