
Färdig filodeg
(Om filodeg, Så tillreds filodeg)
Filodeg är papperstunn deg av vetemjöl, vatten, matolja och salt, som vid gräddning blir luftigt och mycket frasigt (läs mer > Om filodeg). Degen används till pajer, piroger och andra maträtter, liksom till desserter och bakverk. En asiatiskt motsvarighet (won ton) tillagas av rismjöl som främst används till vårrullar (läs mer > Färdig vårrulledeg). Det finns färdig filodeg i rulle att köpa i butik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan
- Vikt/format: Lövtunna ark, standardmått 33x43 centimeter. Plattorna skall vara mjuka och smidiga.
- Smak: Brödsmak.
- Alternativ vara: Vårrulledeg, smördeg.
- Försäljning: Säljs vanligtvis som färskvara, 6 ark 20x50 cm.
- Jämförpris: Butikspris 50-75 kr per kilo.
- Förvaring: I frys 6 månader. Tinad förpackning hållbar cirka 3 dagar i kylskåp. Känslig för uttorkning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-01
Läs mer
Färdig smördeg Färdig vårrulledeg, dumplingsdeg All slags deg ¤ Om filodegExterna länkar
Film: Hemlagad filodeg Film: Hemlagad filodeg 2 Film: Industriell tillverkning filodeg Film: Balkan Burek - hemlagad smaksatt filodeg Film: Albanian Meat Burek Film: Turkisk baklava