
Ejdrar }
(Så tillagas ejder)
Latin: Somateria

eider

eider

edredone

Eiderente

eider
Ejdrar (Somateria) är ett släkte omfattande 3 arter inom familj andfåglar tillhörande underart tunga dykaränder (läs mer > Olika arter änder). De är som namnet antyder stora, 4-7 dm långa och väger 1,5-2,5 kg. Hannen (guding) är tecknade i svart och vitt och har gröna och svarta teckningar på huvudet. Honan (åda) är bruna med mörk mönstring. Ejdrar livnär sig av musslor, snäckor och krabbor, som de ofta dyker tiotals meter ned för att hämta. Ejdrar häckar vid arktiska och subarktiska kuster på norra halvklotet ner till norra Frankrike.
VIKT & PORTIONBERÄKNING EJDER
Råvikt | Brutto | Urtagen | Skinn/ben | Kött |
Liten | 1000 g | 650 g | 200 g | 450 g |
Medel | 1500 g | 1000 g | 300 g | 700 g |
Stor | 2000 g | 1300 g | 400 g | 900 g |
Antal portioner: Liten 2-3, medel 4, stor 5-6.
Ett ejderbröst väger 180-360 gram (råvikt).
SÅ ANVÄNDS EJDER
Vildfågel är goda som unga. Mörkt kött med viltsmak. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst småskuret till soppor, raguer och frikasséer. Fågel skall vara genomstekt. Köttsaften skall vara ofärgad, dvs utan rosa inslag. Kontrollera att köttet inte är rosa t.ex. där lårbenet är fäst intill kroppen. Vildfågel behöver lite längre stektid än tamfågel. Köttet skall kännas mört med grov sticknål. Ejderdun är utmärkt stoppning i kläder och sängtäcken.
SÅ TILLAGAS EJDER
Ugnslaga ejder
Ugnstemperatur 175-180°C.
Hel | Inner- | Ugnstid | Köttvikt | Köttvikt |
fågel | temp | timmar | + skinn | - skinn |
Liten | 85°C | 1-1,5 | 375 g | 325 g |
Medel | 85°C | 1,5-2 | 600 g | 525 g |
Stor | 85°C | 2-3 | 800 g | 700 g |
Pannsteka ejderbröst
Panna: Hetta upp panna på medelhög värme.
Lägg i och sänk värmen något. Vänd i halvtid.
Ugnstemperatur 180-200°C.
Bröst av ejder | Råvikt | Matvikt | Stektid | |
|
| gram | gram | minuter |
Steka i panna | 180-360 | 135-270 | ca 15+15 | |
Steka i ugn | 180.360 | 135-270 | 20-40 |