Avokadoolja
(avokadoolja)
Latin: Oleum persea americana/persea gratissima
avocado oil, persea americana oil, calavos oil
huile d'avocat
olio dell'avocado
Avocadoöl
aceite del aguacate
Avokadoolja är en vegetabilisk olja som utvinns genom pressning av torkat avokadokött, vilket innehåller cirka 15% fett. Oljan är vanligtvis raffinerad (= renad, läs mer > Raffinera).
- Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
- Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
- Sotpunkt: Raffinerad olja ~270°C. Avokadoolja är mycket värmetålig. Läs mer > Sotpunkt.
- Smak: Råoljan är en mörkgrön, tjockflytande vätska med kraftig lukt och smak, som efter raffinering är ljusgul, nästan färglös utan lukt och med mild smak.
- Alternativ vara: Annan smakrik olja, till exempel olivolja, alternativt annan mild olja.
- Försäljning: Förekommer i välsorterade butiker.
- Jämförpris: Högt oljepris, 300-500 kr/liter.
- Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.
Hälsa/näring: Avokadoolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~12%. Innehåller ingen kolesterol.
SÅ ANVÄNDS AVOKADOOLJA
Avokadooljan används på samma sätt som olivolja - till stekning, pasta, dressingar, marinader, till brödbak med mera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer
Avokado Kallpressning, varmpressning Sotpunkt Om matoljor Raffinera