
Japansk persilja
(mitsuba = japanska persilja)
Latin: Cryptotaenia japonica Umbelliferae

mitsuba = japanese parsil, mitsuba

mitsuba = persil japonais, mitsuba

mitsuba = prezzemolo giapponese

mitsuba = japanische Petersilie , Mitsuba

mitsuba = perejil japonés
Japansk persilja påminner om slätbladig persilja, men den blir högre (3 dm). Den är flerårig, men inte helt härdig i svenskt klimat. Förekommer i Ostasien och Nordamerika.
- Smak: Liknade slätpersilja.
- Alternativ vara: Slätpersilja.
- Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i dagligvaruhandeln, kan förekomma i asiatiska butiker.
- Förvaring: Färsk förvaras svalt eller i vattenglas. Hållbar cirka en vecka. Torkad förvaras torrt och mörkt.
Odling: Lättodlad. Förgro innomhus för senare utplantering i mullrik jord i skuggigt läge. Håll marken fuktig. Den kan klippas ner varvid nya blad växer upp. Tillför extra gödning under sommaren. Kan behöva skyddas för att klara vintern. Man kan använda hela växten torkad som krydda, även rot och frön. Kan odlas i kruka innomhus.
ANVÄNDNING
Färska blad och stjälkar kan användas i sallad eller wokas. Används till kyckling och fiskrätter. Tillförs precis innan servering, smaken försämras efter kokning.
Läs mer
Slätpersilja