
Racletteost
(Schweizisk kittost av komjölk)
Raclette är namn på klassisk rätt med denna ost (se > Raclette). Traditionellt smälts osten framför en öppen träkolsglöd, för att sedan successivt skrapas av. Läs mer > Raclette. Enligt sägnen sägs Wilhelm Tell i slutet av 1200-talet ha ätit "Bratchäs", vilket var dåtidens raclette, smält över öppen eld och avskalad på tallrik.- Osttyp: Halvmjuk kittost av komjölk.
- Ursprung: Kantonen Valais, Schweiz.
- Tillverkning:
- Form: Vanligen rundplatt form, vikt 5,5-7,5 kg.
- Användning: Används som smältost till raclette och annan mat.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Kittost.
- Snittyta: Ljust mattgul. Rundpipig med ett begränsat antal små hål.
- Konsistens: Halvmjuk.
- Smak: Kryddig. Det finns olika varianter som är rökta, kryddade med vitt vin, peppar eller örter.
- Lagring: 3 månader.
- Fetthalt: Helfet, cirka 28%.
- Förvaring:
- Kommentar: Racletteost produceras numera även på annat håll som i de franska regionerna av Savoie och Franche-Comté, samt i Leelanau County i USA. Får man inte tag på racletteost är danska Svarta Sara (se > Sorte Sara) ett mer lättåtkomligt alternativ.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Sorte Sara Om raclette Om kittostar