
Sorte Sara
(Dansk kittost, Svarta Sara)
Sorte Sara är en mellanlagrad Danbo (se dito).- Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
- Ursprung: Danmark.
- Tillverkning:
- Form: Stor plattrund.
- Användning: Som smörgåspålägg, på ostbrickan och i matlagning. Kan fungera som raclettost (läs mer > Raclette).
- Passande dryck:
- Ytskikt: Fast gulaktig skorpa av kitt.
- Snittyta: Vit till gulaktig. Rundpipig.
- Konsistens: Smidig. Skivbar.
- Smak: Milt syrlig med stor fyllig smak och mogen arom. Intensiv doft/lukt.
- Lagring: Minimum 22 veckor.
- Fetthalt: 26%.
- Förvaring: +2 till 8°C.
- Kommentar: Gamle Ole är en extralagrad variant av Danbo.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Danbo Gamle Ole Om kittostar Så används ost } Om raclette