
Om viennoiserie
(viennoiseries (fr.) = Wieninspirerat finare bröd med sötma och hög fetthalt, viennoise = wienskt)

viennoiseries (fr.) = finer bread with sweetness and high fat content e.g. croissant and brioche.

viennoiseries = pain plus fin, sucré et riche en matières grasses, par ex. croissant et brioche.

viennoiseries (fr.) = pane più fine con dolcezza e alto contenuto di grassi, ad es. croissant e brioche.

viennoiseries (fr.) = feineres Brot mit Süße und hohem Fettgehalt, z.B. Croissant und Brioche.

viennoiseries (fr.) = pan más fino con dulzor y alto contenido de grasa, p. croissant y brioche.
Historia: Begreppet uppstod under första hälften av 1800-talet då en österrikisk officer August Zang och en adelsman Ernest Schwarzer från Wien öppnade ett Bolangerie Viennoise (Wienerbageri) i Paris. De hade stor framgång och deras lyxiga bröd kopierades av många andra och presenterades som "travail viennoise" (Wienskt arbete), senare med suffixet "-eire" syftande på boulang-erie.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer
Om giffel, Kipferl, croissant Om brioche Lecitin Om franskbrödExterna länkar
Film: Les viennoiseries 1 Film: Les viennoiseries 2