
Guillaume Tirel 1310-1395
(Taillevent)

Le Viandier
Guillaume Tirel (1310-1395), mer känd som sitt alias Taillevent ("storvind"), var under 1300-talet köksmästare bland annat hos de franska kungarna Philippe VI (1326-1347), Charles V (1355-1380) och Charles VI (1381-1395). Han anses allmänt vara den första riktiga mästerkocken. Tirel propagerade vid hovet starkt för de kraftfulla vinerna från Bordeaux och Bourgogne.
Viandier: Som Taillevent är Tirel ihågkommen för att ha gjort större tillägg till en redan existerande avhandling om fransk kokkonst benämnd Le Viandier. Skriften hade stor inverkan på eftervärldens kokbokslitteratur och är en viktig källa för mathistoriker som studerar medeltidens mat i Nordfrankrike.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05
Läs mer
Om kokkonst, gastronomi-
Historiska kockar/gastronomer:
- Apicius 1:a århundradet e.Kr.
- Guillaume Tirel 1310-1395
- Pierre François de La Varenne 1618–1678
- Louis de Béchameil 1630-1703
- Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
- Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
- Marie Antoine Carême 1784–1833
- Eugen von Vaerst 1792-1855
- Adolphe Dugléré 1805-1884
- Jules Gouffé 1807-1877
- Charles Emil Hagdahl 1809-1897
- Alexandre Étienne Choron 1837-1924
- Aguste Escoffier 1846-1935
- Fernand Point 1897-1955
- Julia Child 1912-2004