
Alexandre Étienne Choron 1837-1924
Alexandre Étienne Choron (1837-1924) var fransk köksmästare bl.a. på den berömda restaurangen Voisin i Paris. Mest känd är han för sin choronsås (se recept, läs mer > Hollandaisesåser), en bearnaisesås berikad med tomatpuré.
Choron är också ihågkommen för sina "exotiska" rätter som serverades under preussarnas belägringen av Paris 1870. Under belägringen tvingades parisarna äta katter, hundar och råttor. Julen 1870 serverade Choron maträtter av djur från den lokala djurparken, som fylld åsnehuvud, elefant consommé, elefantsnabel, grillad kamel, kängurugryta, björnlår i pepparsås, varg i hjortsås, katt med råtta och antilop i tryffelsås. Till dessa delikatesser inmundigades viner som Mouton-Rothschild 1846, Romanée-Conti 1858 och Château Palmer 1864. Det kan man kalla att göra det bästa möjliga av situationen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Läs mer
Om hollandaisesåser Om kokkonst, gastronomi-
Historiska kockar/gastronomer:
- Apicius 1:a århundradet e.Kr.
- Guillaume Tirel 1310-1395
- Pierre François de La Varenne 1618–1678
- Louis de Béchameil 1630-1703
- Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
- Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
- Marie Antoine Carême 1784–1833
- Eugen von Vaerst 1792-1855
- Adolphe Dugléré 1805-1884
- Jules Gouffé 1807-1877
- Charles Emil Hagdahl 1809-1897
- Alexandre Étienne Choron 1837-1924
- Aguste Escoffier 1846-1935
- Fernand Point 1897-1955
- Julia Child 1912-2004