
Arabisk kokkonst }
(Libanesisk kokkonst, Det libanesiska köket)
Arabiskhistorisk kokkonst grundar sig på nomadernas behov av lättransporterade kokkärl och hållbara råvaror som dadlar och ris. Med sig på vandringarna hade man husdjur som får och kameler. När jordbruket utvecklades i länder som Egypten, Jemen och Oman tillkom bland annat kikärter i "hummus" och aubergine i "baba qhanuj". Av vete producerade man couscous. Cleopatras Egypten var en kornbod som bland annat försörjde Ceasars trupper. När den arabiska matkulturen mötte medelhavskulturen utvecklades kokkonsten, varav det libanesiska köket idag är det mest uppskattade i västvärlden.
Text ej klar.
I varma länder framställde man en kladdig sirap av dadlar, vilket är förklaringen till den klassiskt sockerdrypande arabiska matkulturen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02
Läs mer
Mathistorisk Uppslagsbok Om kokkonst, gastronomi-
Om kokkonst, gastronomi:
- Stenålderns kokkonst
- Historisk kinesisk kokkonst }
- Mesopotamisk kokkonst
- Antikens kokkonst
- ................................
- Svensk kokkonst
- Tysk kokkonst
- Italiensk kokkonst }
- Fransk kokkonst
- Spansk kokkonst }
- Engelsk kokkonst }
- Östeuropeisk kokkonst }
- Libanesisk kokkonst }
- Arabisk kokkonst }
- Indisk kokkonst }
- Kinesisk kokkonst }
- Japansk kokkonst }
- Nordamerikansk kokkonst }
- Kreolköket, cajunköket
- Mexikansk kokkonst }
- Sydamerikansk kokkonst }
- Nordafrikansk kokkonst }