Kärna

Kärna

(kärna, fruktkärnor, 1. sädeskärnor, sädeskorn 2. kärna i stenfrukter 3. kärna i kärnfrukter 4. kärnor i grönsaker, frön 5. nötkärna 6. kärnfri)

Latin: centrum

Engelsk översättning

Kernel 1. grain 2. stone 3. pip 4. seed 5. kernel 6. stoneless, pipless, seedless

Fransk översättning

Noyau 1. grain 2. noyau 3. pépin 4. graine 5. amande 6. sans pépins

Italiensk översättning

Seme 1. grano 2. nocciole 3. acino 4. seme 5. gheriglio 6. senza semi

Tysk översättning

Kern 1. Korn 2. Stern 3. Kern 4. Same 5. Nusskern 6. kernlos

Spansk översättning

Grano 1. grano 2. hueso 3. pepita 4. semilla 5. nuez, avellana 6. sin semillas

Kärna har vid betydelse av "centrum", till exempel stadskärna, atomkärna, kärnfrisk, kärnved, kärnfull och cellkärna med mera. Kärna smör, se > Om smör, & > Smörkärnare). Även inom gastronomin finns olika slags kärnor som kan ha olika namn i olika länder. Biologiskt är de alla frukter av olika slag (läs mer om frukt  > Biologisk indelning frukt). "Gastronomiska" kärnor:

  1. Sädeskärnor, sädeskorn (fr. grain) är stråsädesslagens frukt (karyops). Läs mer > Om sädesslag.
  2. Kärna i stenfrukter (fr. noyau) finns bl.a. i körsbär, plommon och oliver.
  3. Kärna i kärnfrukter (fr. pépin) finns bl.a. i äpplen och druvor.
  4. Kärnor i grönsaker brukar benämnas "frön".
  5. Nötkärna (fr. amande, även betydelse mandel och fruktkärna) = nötens frukt.
  6. Kärnfri (fr. sans pépins) = frukt e.d. som inte har kärnor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01 

Läs mer

Om spannmål och säd Matbiologi frukt Smörkärnare Om smör

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem