
Kärna
(kärna, fruktkärnor, 1. sädeskärnor, sädeskorn 2. kärna i stenfrukter 3. kärna i kärnfrukter 4. kärnor i grönsaker, frön 5. nötkärna 6. kärnfri)
Latin: centrum

Kernel 1. grain 2. stone 3. pip 4. seed 5. kernel 6. stoneless, pipless, seedless

Noyau 1. grain 2. noyau 3. pépin 4. graine 5. amande 6. sans pépins

Seme 1. grano 2. nocciole 3. acino 4. seme 5. gheriglio 6. senza semi

Kern 1. Korn 2. Stern 3. Kern 4. Same 5. Nusskern 6. kernlos

Grano 1. grano 2. hueso 3. pepita 4. semilla 5. nuez, avellana 6. sin semillas
Kärna har vid betydelse av "centrum", till exempel stadskärna, atomkärna, kärnfrisk, kärnved, kärnfull och cellkärna med mera. Kärna smör, se > Om smör, & > Smörkärnare). Även inom gastronomin finns olika slags kärnor som kan ha olika namn i olika länder. Biologiskt är de alla frukter av olika slag (läs mer om frukt > Biologisk indelning frukt). "Gastronomiska" kärnor:
- Sädeskärnor, sädeskorn (fr. grain) är stråsädesslagens frukt (karyops). Läs mer > Om sädesslag.
- Kärna i stenfrukter (fr. noyau) finns bl.a. i körsbär, plommon och oliver.
- Kärna i kärnfrukter (fr. pépin) finns bl.a. i äpplen och druvor.
- Kärnor i grönsaker brukar benämnas "frön".
- Nötkärna (fr. amande, även betydelse mandel och fruktkärna) = nötens frukt.
- Kärnfri (fr. sans pépins) = frukt e.d. som inte har kärnor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Om spannmål och säd Matbiologi frukt Smörkärnare Om smör-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin