Smörkärnare

Smörkärnare

(stötkärna, stavkärna, ståndkärna, träkärna, vevkärna)

Engelsk översättning

churn

Fransk översättning

baratte, beurre battu

Italiensk översättning

zangola

Tysk översättning

Butterfass

Spansk översättning

mantequera

Smörkärnare, stötkärnare (fr. baratte, beurre battu = slå smör) är ett gammal redskap som man förr använde för att kärna smör. Den består av ett högt och smalt träkärl, med en stav som har en hålad platta eller ett träkors längst ner. Kärlet fylls med avskummad grädde varefter staven körs upp och ned tills fettkulorna klibbar samman. Därutöver bildas kärnmjölk (läs mer > Kärnmjölk). Smörkornen avskiljs, saltas och bearbetas mekaniskt (ältas) tills fin konsistens. Stötkärnan infördes några århundraden före år 1000. Dessförinnan skakades grädden till smör. Från 1700-talet ersattes stötkärnan av den handdrivna vevkärnan, vars axel var försedd med perforerade "vingar". Numera används rostfria, roterande kärnor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-09. 

Läs mer

Kärna Om smör

Externa länkar

Bild: Stavkärnare

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem