E211 Natriumbensoat

E211 Natriumbensoat

(bensoesyrat natron, Natrii benzoas)

Latin: Sodium benzoate

Engelsk översättning

sodium benzoate

Fransk översättning

benzoate de sodium

Italiensk översättning

benzoato di sodio

Tysk översättning

Natriumbenzoat

Spansk översättning

benzoato de sodio

E211 Natriumbensoat (fr. benzoate de sodium) = syntetisk konserveringstillsats, natriumsaltet av bensoesyra (se > E210). Natriumbensoat är ett vitt pulver som motverkar jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier. Förr benämnt bensoesyrat natron. Farmakopénamn = Natrii benzoas. Natriumbensoat förekommer i många bär och frukter t.ex. i lingon och syrliga äpplen (som då inte behöver tillsats av ämnet vid konservering). Ingår bl.a. i varumärket Atamon (se dito).


SÅ ANVÄNDS NATRIUMBENSOAT

Natriumbensoat  är det vanligaste konserveringmedlet i hushållen för att hindra frukt och bär att jäsa och mögla (läs mer > Konserveringsmedel). Används i sylt, dressingar, soppor och desserter som skall lagras. Blandas även i lag till gurkor. Fungerar bäst i sura miljöer.

Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner, astmaanfall, särskilt hos personer som inte tål acetysalicylsyra.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Konserveringsmedel E210 Bensoesyra Atamon®

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem