Sockerarter, sackarider

Sockerarter, sackarider

(Sackarider (sockerarter): 1. glukos, druvsocker, dextros, blodglukos, blodsocker 2. fruktos, levulos, fruktsocker 3. laktos, mjölksocker 4. galaktos 5. sackaros, vanligt socker 6. maltos, maltsocker, Monosackarider, enkla sockerarter, disackarider, polysackarider, sammansatta sockerarter, konsumtion sockerarter)

Engelsk översättning

Saccharides (sugars): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. sucrose 6. maltose

Fransk översättning

Saccharides (sucres): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. saccharose 6. maltose

Italiensk översättning

Saccaridi (zuccheri): 1. glucosio 2. fruttosio 3. lattosio 4. galattosio 5. saccarosio 6. maltosio

Tysk översättning

Saccharide (Zuckerarten): 1. glucose 2. fructose 3. lactose 4. galactose 5. sucrose 6. maltose

Spansk översättning

Sacáridos (azúcares): 1. glucosa 2. fructosa 3. lactosa 4. galactosa 5. sacarosa 6. maltosa

Sackarider är det vetenskapliga namnet för sockerarter och är av tre slag.

  • Monosackarider (enkla sockerarter) är kemiska föreningar med en kolkedja, som utgör grundenheten för kolhydrater. Den enklaste monosackariden är trios med tre kolatomer. Vanligast i naturen är de med fem kolatomer (ribos, deoxiribos) och de med sex kolatomer (glukos, fruktos). De sistnämnda kan snabbt tas upp som energi av kroppen.
  • Disackarider (sammansatta sockerarter) består av två monosackarider minskat med en vattenmolekyl. I naturen förekommer endast sackaros (bet-/rörsocker), maltos (maltsocker) och mjölksocker (laktos) i fri form. Disackariderna utgör en ur näringssynpunkt viktig grupp av kolhydrater. De måste brytas ner i tarmen av enzymer (läs mer > Enzymer), till monosackarider för att kunna tas upp i kroppen.
  • Polysackarider är en grupp av sockerarter som byggs upp av ett stort antal monosackarider med avgivande av vattenmolekyler. Till gruppen hör bland annat stärkelse (läs mer > Stärkelse) och glykogen (läs mer > Kolhydrater) vilka till vardags inte betraktas som "socker". Betaglukan är en polysackarid som tros vara blodsockerreglerande och kolesterolsänkande (läs mer > Betaglukan). Även cellulosa är en polysackarid. I rågmjöl finns polysackariden pentosan som är viktig för rågbrödets volym och inkråm (läs mer > Rågmjöl). 

Sockerater är kolhydrater som finns i olika former.

  1. Glukos (druvsocker, dextros, blodglukos) är den minsta beståndsdel som kolhydrater bryts ner till. Förekommer i blod (blodsocker) och i växtsafter som kroppens och växtens energikälla. Den mat vi äter omvandlas till glukos och transporteras ut till cellerna via blodet. Läs mer > Blodsocker & insulin. Glukos upplöst i vatten och lättkokt bildar en simmig vätska som benämns sockerlag (läs mer > Sockerlag). Upplevd sötma är något lägre än för sackaros.
  2. Fruktos (fruktsocker, levulos) är en sockerart som finns i naturen, till exempel i frukt och honung, samt i förening med glukos även i rörsocker och sockerbeta. Fruktos ombildas i levern till glukos. Kan också omvandlas till fett (läs mer > Kolhydrater). Upplevd sötma är närmare dubbelt så hög som för sackaros.
  3. Laktos (mjölksocker) förekommer i mjölk från däggdjur. Komjölk innehåller 3-5% och humanmjölk 4-8%. Graden av upplevd sötma anses utgöra runt 1/4-del av sackarosens sötma. Läs mer > Laktosintolerans.
  4. Galaktos är en monosackarid med sex kolatomer, som förekommer i många naturprodukter. Ämnet ingår som komponent i disackariden laktos tillsammans med glukos.
  5. Sackaros ("vanligt socker", betsocker, rörsocker) består av glukos och fruktos. Andra sötningsmedels sötma brukar ställas i relation till sackaros. 
  6. Maltos (maltsocker) förekommer sparsamt i våra livsmedel men finns i sädesslagen av vilka man framställer malt som används vid ölbryggning (läs mer > Olika ölmalt). Maltos har mycket högt GI (ca 105), högre än druvsocker (läs mer > GI-glykemiskt index).


KONSUMTION SOCKERARTER

Vuxna (18-80 år) svenskars konsumtion av sockerarter är 88 gram per dag enligt Livsmedelsverkets studier. Män konsumerar lite mer socker än kvinnor. Unga vuxna (18-30 år) konsumerar mer än äldre. De 5% som konsumerar mest (Högkons. nedan) konsumerar cirka dubbelt så mycket socker som genomsnittet. Av sackarosintaget kommer 20% från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice, 80% är tillsatt socker i form av sötade drycker, bullar, kakor, godis och choklad.

 Gram per dag

Totalt

Män

Kvinnor

18-30 år

Högkons.

 Monosackarider

31 g

31

30

28

  59

 Disackarider

57 g

61

54

64

112

 varav sackaros

39 g

41

37

44

  84

 Summa sackarider

88 g

92

84

92

171

 E% 

Totalt

Män

Kvinnor

18-30 år

Högkons

 Monosackarider

6,4

  5,7

  7,0

  5,9

11,7

 Disackarider

11,5

10,8

12,0

12,8

18,9

 varav sackaros

7,7

  7,2

  8,2

  8,9

14,4

Källa: Livsmedelsverket Riksmaten 2010-2011. 
Underrapportering är vanligt i kostundersökningar.
Jämfört med Jordbruksverkets statistik är total underskattning 35-40%.
Tolka siffrorna med försiktighet. Läs mer > Näringskonsumtion Sverige.

Läs mer

Om socker Vitsocker Fruktsocker Druvsocker Om malt, ölmalt Blodsocker och insulin Om sockerlag Laktosintolerans Betaglukan Kolhydrater Enzymer Näringskonsumtion Sverige Rågmjöl

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem